China a hotarat sa renunte treptat, in urmatorii cinci ani, la practica de a folosi organele de la prizonierii executati, anunta presa de stat chineza, citata de BBC.

Oficiali chinezi au precizat ca ar putea inlocui acest lucru printr-un nou sistem de donare pentru transplanturile de organe.

Organele provenite de la prizonieri reprezinta doua treimi din totalul transplanturilor din China, conform estimarilor mass-media de stat.

Grupurile pentru drepturile omului afirma ca persoanele condamnate la moarte sunt presate sa doneze organe si estimeaza ca in China sunt condamnati la moarte mii de prizonieri anual. Autoritatile chineze au infirmat insa aceste acuzatii, dar statisticile oficiale sunt considerate secret de stat, conform BBC.

Cifrele oficiale de la ministerul chinez al Sanatatii arata ca 1,5 milioane de persoane au nevoie de un transplant, insa doar 10.000 beneficiaza de acest lucru, anual.

Huang Jiefu, ministrul adjunct al Sanatatii, a afirmat ca in unele zone a inceput testarea unui sistem public de donare a organelor, relateaza agentia de stat Xinhua.

Acesta a precizat ca donatiile de organe de la prizonieri nu sunt ideale, pentru ca infectiile sunt numeroase, afectand ratele de supravietuire pe termen lung ale celor care primesc organele.

De asemenea, tara se confrunta cu o lipsa severa a donatorilor de organe, partial din cauza faptului ca multi oameni nu doresc sa doneze organe din convingerea ca o persoana trebuie sa fie ingropata ca intreg.

Acest lucru a condus la inflorirea pietei negre. Chiar daca autoritatile au scos in afara legii traficul de organe cu cinci ani in urma, piata neagra ramane in continuare o problema.

Crucea Rosie din China a mentionat ca orientarea autoritatilor ar trebui sa priveasca ajutoarele financiare acordate familiilor donatorilor de organe decedati, pentru a reduce comertul ilegal de organe.