Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, un apropiat al presedintelui Nicolas Sarkozy, este acuzat de stanga franceza de rasism si xenofobie dupa ce a declarat recent ca introducerea dreptului de vot pentru straini ar preceda introducerea "mancarii halal" pentru acestia. "Nu vrem sa avem consilieri municipali straini care sa introduca mancarea halal (mancare consumata de musulmani, preparata dupa anumite reguli - n.red.) in cantine sau sa reglementeze mersul la piscina impotriva principiilor antidiscriminare", a afirmat Claude Gueant, potrivit AFP.

Opozitia franceza a denuntat imediat declaratiile ministrului de Interne, care nu sunt primele de acest fel ale oficialului si ale altor apropiati ai presedintiei franceze.

"Aceste declaratii sunt dezgustatoare, dar in acelasi timp sunt imaginea campaniei electorale a lui Nicolas Sarkozy", a afirmat directorul de comunicare al lui Francois Hollande, canddidatul socialistilor francezi la prezidentiale, adaugand ca "astfel de declaratii au ca scop si sa le distraga francezilor atentia de la adevaratele probleme".

"Nu poti sa fii ministrul de Interne al Frantei si in acelasi timp sa lansezi propuneri xenofobe", spune si comunistul Marie-George Buffet.