Fostul secretar general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) Kofi Annan a fost numit joi "emisarul comun al ONU si Ligii Arabe pentru criza din Siria", au anuntat ONU si Liga intr-un comunicat citat de presa internationala.

Domnul Annan va fi asistat de un "adjunct ales din regiunea araba", arata declaratia comuna a secretarului general al ONU Ban Ki-moon si cel a Ligii Arabe, Nabil al-Arabi. Textul nu ofera numele adjunctului arab.

Emisarul va fi responsabil "sa ofere bunele sale oficii, in scopul de a pune capat tuturor formelor de violenta, a incalcarii drepturilor omului si de a promova o solutie pasnica la criza siriana", scrie in comunicat.

Domnul Annan "va purta o gama larga de consultari in Siria si in afara Siriei, cu toate partile implicate, in scopul de a pune capat violentei si crizei umanitare" din tara. Kofi Annan, in varsta de 73 de ani, a fost secretar general al ONU timp de zece ani, din 1997 pana in 2006.

El a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace in 2001, impreuna cu ONU. Represiunea din Siria a facut pana acum aproximativ 7.600 de morti din martie 2011, potrivit organizatiilor siriene de aparare a drepturilor omului.