Israelul a refuzat sa ofere asigurari presedintelui Barack Obama ca-l va avertiza in avans in legatura cu un posibil atac impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, transmite Telegraph, care precizeaza ca politica oficialilor din Ierusalim creste temerile ca statul evreu planuieste declansarea unor raiduri unilaterale cel mai devreme in vara urmatoare. Potrivit unor surse israeliene, liderul american a fost refuzat luna trecuta de guvernul evreu, in momentul in care a solicitat garantii private ca Israelul nu va ataca Iranul fara sa anunte inante Casa Alba.

Potrivit surselor, acest lucru sugereaza ca Israelul nu mai intentioneaza "sa aiba permisiunea Washingtonului" de a ataca Iranul.

Dezvaluirea, care a fost facuta de participantii la o intalnire secreta dintre secretarul american al Apararii, Leon Panetta, si premierul israelian Benjamin Netanyahu, a venit in contextul in care statul evreu pare sa-si fi pierdut speranta in gasirea unei solutii diplomatice la dosarul nuclear iranian.

In timpul unei intalniri cu Netanyahu si ministrul isrelian al apararii, Ehud Barak, Panetta le-a transmis un mesaj urgent din partea presedintelui Obama, care le cerea garantii ca Israelul nu va lansa un atac unilateral impotriva reactoarelor nucleare iraniene, fara sa ceara mai intai permisiunea celor din Washington.

Sursele au declarat ca oficialii israelieni au fost "in mod evident evazivi" la cererea americanilor: "Nu au sugerat ca vreo actiune militara este planificata sau e iminenta, insa niciunul dintre ei nu a dat vreo asigurare ca Israelul va cauta mai intai sa aiba permisiunea SUA sau chiar sa informeze Casa Alba in avans ca are loc vreo misiune".

Alarmat de raspunsul lui Netanyahu, Obama ar fi ordonat serviciilor de informatii americane sa creasca monitorizarea Israelului, pentru a identifica posibile semnale de atac.

Telegraph scrie ca speculatiile privind un atac iminent al Israelului impotriva Iranului au aparut constant in ultimii ani, insa ele au sporit in intensitate in ultima vreme. Saptamana trecuta, un oficial britanic chiar a sugerat ca un atac ar putea avea loc inainte de Craciun.

Solutia militara, tot mai apropiata?

Presedintele israelian Shimon Peres a afirmat recent ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica. Remarcile lui Peres au fost formule la doar cateva zile dupa aparitia mai multe informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijiniul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Peres a declarat ca liderii mondiali trebuie sa isi "indeplineasca promisiunile" pentru a opri Iranul, "cu orice pret". "Exista o lista lunga cu ceea ce se poate face", a spus el, fara insa a da explicatii suplimentare.

Le Figaro noteaza ca scurgerile de informatii care au lansat o dezbatere in Israel in jurul posibilitatii pregatirii unui atac fata de instalatiile nucleare iraniene coincid cu un calendar diplomatic.

Un nou raport al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica consacrat Iranului a fost publicat marti, iar AIEA are "ingrijorari serioase" legate de caracterul militar al programului iranian, pe baza informatiilor "credibile" pe care le detine.

Serviciile de informatii occidentale au strans de asemenea informatii alarmante referitoare la cat de mult a avansat Iranul in acest domeniu.

Astfel ca zvonurile privind o eventuala actiune unilaterala israeliana survin la un moment oportun pentru a incita statele vestice sa isi dovedeasca hotararea in privinta Iranului si pentru a provoca si Consiliul de Securitate al ONU sa voteze noi sanctiuni.

Potrivit presei din Israel, Netanyahu si ministrul de aparare Ehud Barak au decis deja sa recurga la optiunea militara, si ar cauta sa convinga si alti responsabili israelieni.

SUA, Israelul si alte state occidentale au declarat mereu ca Iranul urmareste sa obtina arme nucleare, insa Teheranul insista ca programul sau are doar o componenta civila.

Ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, a declarat ca acuzatiile fac parte dintr-o luna campanie dusa de americani impotriva tarii sale. La randul sau, ayatollahul Ahmad Khatami a avertizat luni AIEA sa nu devina "un instrument fara vointa in mainile Statelor Unite".