Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) are "ingrijorari serioase" legate de caracterul militar al programului iranian, pe baza informatiilor "credibile" pe care le detine, potrivit unui raport confidential consultat marti de AFP.

"Agentia are serioase ingrijorari legate de o posibila dimensiune militara a programului nuclear iranian", scrie AIEA, in acest document, in care afirma ca se bazeaza pe informatii "credibile" care indica faptul ca "Iranul efectueaza activitati care vizeaza dezvoltarea unui dispozitiv exploziv nuclear".

Informatiile citate indica, de asemena, ca "inainte de 2003 aceste activitati s-au derulat in cadrul unui program structurat si ca anumite activitati ar putea fi in continuare in curs.

AIEA cere Iranului sa clarifice "fara intarziere" aceste informatii, care figureaza in anexa raportului.

Seful diplomatiei iraniene, Ali Akbar Salehi, a respins in avans, marti, orice acuzatie legata de programul nuclear militar al tarii sale. El afirma ca AIEA, care ancheteaza de opt ani programul nuclear iranian, nu are "nicio proba serioasa".

Marile puteri occidentale si Israelul acuza Iranul ca vrea sa obtina arma atomica, ceea ce Teheranul a dezmintit tot timpul.

Washingtonul si aliatii sai occidentali nu si-au ascuns intentia de a folosi acest raport pentru a inaspri sanctiunile pe care le aplica cu titlu individual Iranului si incearca sa convinga Moscova si Beijingul, pana acum reticente, sa le intareasca pe cele adoptate de ONU in 2007.

Raportul urmeaza sa fie discutat in consiliul guvernatorilor AIEA in 17 - 18 noiembrie.