Premierul israelian Benjamin Netanyahu si ministrul Apararii Ehud Barak incearca sa inlature opozitia unei majoritati a ministrilor sai fata de atacarea instalatiilor nucleare ale Iranului, scrie cotidianul Haaretz, citat de AFP.

Luni, Ehud Barak dezmintise informatiile din presa israeliana potrivit carora ar fi luat deja decizia, impreuna cu Netanyahu, de a ataca Iranul, in ciuda opozitiei sefilor armatei si informatiilor secrete.

Potrivit cotidianului israelian, majoritatea "forumului" celor opt ministri importanti se opune unei astfel de operatiuni. Doar Netanyahu, Barak si ministrul Afacerilor Externe, Avigdor Lieberman, sustin "optiunea militara" impotriva Iranului.

In schimb, ministrul de Interne si seful partidului ultra-ortodox Shass, Elie Yishai, Dan Meridor (ministru insarcinat cu Informatiile), Benny Begin (ministru fara portofoliu), Moshe Yaalon (ministru insarcinat cu Afacerile Strategice) si Youval Steinitz (Finante) sunt impotriva.

Potrivit acestor opozanti, Israelul trebuie sa continue incercarile de a mobiliza statele occidentale pentru a exercita presiuni economice asupra Iranului, in masura in care Israelul nu-si poate permite sa actioneze militar de unul singur, fara coordonarea Statelor Unite.

Haaretz, care citeaza ministri si inalti responsabili ai Apararii si Afacerilor Externe, afirma ca raportul care urmeaza sa fie publicat de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) in 8 noiembrie asupra programului nuclear iranian va avea "o influenta decisiva" asupra guvernului israelian.

Israelul si statele occidentale acuza Iranul ca incearca sa dezvolte arme nucleare sub acoperirea unui program civil, lucru dezmintit in repetate randuri de Teheran.

Statul evreu este considerat singura putere atomica din regiune dar nici nu a confirmat si nici nu a negat vreodata ca ar detine focoase nucleare.