Presedintele Israelului, Shimon Peres, cunoscut pana in prezent drept un lider pacifist, a afirmat ca o solutie militara luata de comunitatea internationala la adresa programului nuclear al Iranului este mai probabila decat una diplomatica, potrivit Associated Press.

Remarcile lui Peres au fost formule in timpul unui interviu pentru o televiziune din Israel, la doar cateva zile dupa aparitia mai multe informatii potrivit carora premierul Benjamin Netanyahu ar cauta sprijiniul ministrilor pentru o lovitura contra Iranului.

Peres spune ca liderii mondiali trebuie sa isi "indeplineasca promisiunile" pentru a opri Iranul, "cu orice pret". "Exista o lista lunga cu ceea ce se poate face", a spus el, fara insa a da explicatii suplimentare.

Shimon Peres a primit Premiul Nobel pentru Pace in 1994.

Le Figaro noteaza ca scurgerile de informatii care au lansat o dezbatere in Israel in jurul posibilitatii pregatirii unui atac fata de instalatiile nucleare iraniene coincid cu un calendar diplomatic.

Un nou raport al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica (AIEA) consacrat Iranului va fi publicat marti si urmeaza sa ofere noi detalii asupra progresului facut de Teheran in programul de cercetare nucleara.

Serviciile de informatii occidentale au strans de asemenea informatii alarmante referitoare la cat de mult a avansat Iranul in acest domeniu.

Astfel ca zvonurile privind o eventuala actiune unilaterala israeliana survin la un moment oportun pentru a incita statele vestice sa isi dovedeasca hotararea in privinta Iranului si pentru a provoca si Consiliul de Securitate al ONU sa voteze noi sanctiuni.

Potrivit presei din Israel, Netanyahu si ministrul de aparare Ehud Barak au decis deja sa recurga la optiunea militara, si ar cauta sa convinga si alti responsabili israelieni.

La sfarsitul lunii au avut loc mai multe exercitii militare cu raiduri ale aviatiei iar in urma cu cateva zile a fost testata o noua racheta balistica.

Nu se poate sti insa daca zvonurile sunt fondate si daca au fost puse in circulatie intentionat, ca avertisment la adresa Iranului sau pentru a atrage atentia Occidentului.

In ceea ce priveste scurgerea de informatii, a fost deschisa o ancheta interna.