Premierul chinez Wen Jiabao a cerut vineri Uniunii Europene o "reforma fundamentala" a finantelor sale si a politicii guvernamentale, inaintea summitului european de duminica, destinat identificarii unei solutii la criza datoriilor suverane, relateaza AFP.

"In afara masurilor urgente de ajutor, cheia pentru rezolvarea problemelor este reforma institutionala fundamentala a finantelor si politicilor bugetare", i-a transmis Wen Jiabao presedintelui UE, Herman Van Rompuy, potrivit declaratiilor publicate de ministerul chinez al Afacerilor Externe pe site-ul sau de internet.

"Acest lucru necesita un curaj si o hotarare politica fara pereche, precum si consensul tuturor partilor", a continuat seful guvernului chinez.

"Cea mai mare urgenta la ora actuala este adoptarea masurilor decisive pentru a preveni o extindere a crizei datoriilor si pentru a evita o volatilitate a euro, o contractie a pietei si o grava recesiune economica", a precizat primul ministru.

"Speram ca europenii vor reusi sa transpuna vointa politica in actiuni concrete si eficiente", a mai spus Wen Jiabao.

El a raspuns unui apel telefonic al lui Van Rompuy, care a sunat pentru a-l informa ca nici el si nici presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso nu se vor putea deplasa marti la summitul anual China - UE de la Tianjin, din cauza anuntului unui al doilea summit european "cel tarziu miercuri", dupa cel prevazut duminica la Bruxelles.

UE este cel mai mare partener comercial al Chinei si prima piata din punct de vedere al exporturilor.