Statele Unite si Spania au ajuns la un acord ce va consolida eforturile privind constructia unui sistem de aparare antiracheta in Europa, prin gazduirea de nave de razboi americane la baza navala de la Rota, pe coasta de sud-vest a Spaniei, au anuntat miercuri oficiali americani ai apararii, transmite Reuters.

Acordul va fi anuntat oficial in cursul zilei de miercuri, la sediul NATO din Bruxelles, de catre premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen si secretarul american al Apararii Leon Panetta.

Acordul face parte din programul propus de presedintele american Barack Obama - "U.S. European Phased Adaptive Approach" (asa-numita abordare adaptiva a apararii antiracheta in Europa), care presupune, in prima faza, desfasurarea de elemente de aparare impotriva rachetelor balistice pe navele de estul Marii Mediterane, urmata de amplasarea de interceptori terestri in Romania si Polonia.

Inalti oficiali americani din cadrul Apararii au declarat ca acest acord este extrem de eficient pentru Statele Unite.

Participarea in proiect a bazei maritime de la Rota, de pe coasta Atlanticului, langa orasul spaniol Cadiz, "intareste prezenta noastra in Marea Mediterana" si va "contribui la securitatea in Mediterana, precum si in Atlanticul de est", a spus un oficial american al apararii.