Programul „Cinematecii româneşti” de la Institutul Cultural Român din Londra continuă marţi, 29 aprilie, cu premiera britanică a filmului „Roxanne”, lungmetrajul de debut al lui Vali Hotea. Una dintre cele mai originale încercări din cinematografia noastră recentă de a aborda tematica dictaturii comuniste şi a moştenirii acesteia, producţia îi are ca protagonişti pe Serban Pavlu, Diana Dumbrava, Mihai Calin, Valeria Seciu, Corina Moise şi Adrian Vancica.

Roxanne, regia Vali Hotea Foto: ICR Londra

Acţiunea din „Roxanne” se petrece în Bucureşti, la douăzeci de ani după Revoluţie. În centrul filmului se află povestea lui Tavi Ionescu (Şerban Pavlu), un bărbat de 30 de ani puţin cam necopt, care află din dosarul său de Securitate cum că ar fi tatăl un băiat despre care nu avusese habar. Pornind o investigaţie pe cont propriu, Tavi se vede tras înapoi înspre un trecut complicat de unde încep să iasă la iveală adevăruri urâte, ascunse ani de zile, care îi dau peste cap viaţa. Pentru prima oară, e nevoie ca el să ia nişte hotărâri cu adevărat mature.

Roxanne a pornit de la melodia cu acelaşi nume al trupei The Police, de la o dedicaţie muzicală făcută înainte de Revoluţie, la radio Europa Liberă. Acţiunea se petrece însă în 2009 şi este povestea lui Tavi Ionescu, care află că ar putea avea un copil de care nu ştia. Încercând să descopere adevărul despre cele întâmplate cu 20 de ani în urmă, el nu va face decât să dea peste cap viaţa lui şi a celor din jurul său. Este o poveste despre prietenie, trădare şi sacrificiu, din care nu lipseşte umorul, dar din care se naşte o dilemă: ce să faci cu adevărul atunci când el poate face mai mult rău decât bine? (Vali Hotea)

Filmul a avut premiera mondială în august 2013, în cadrul Festivalului Internaţional de la Locarno la sectiunea „Cineasti del presente”. A mai fost inclus în programul festivalurilor de la Sofia, Dublin, Cottbus şi Anonimul.

Valentin Hotea a absolvit regia de film la UNATC în 1995 şi a regizat mai multe scurt-metraje, printre care „Unde mergi tu, mielule?" (1990), „Şi ce dacă?” (1992), „Meditaţia” (1994), şi două documentare - „D'ale Bucureştilor” (1995), „Lucy Castle-Hotea” (1996). Între 2006 şi 2008, a regizat mini-seria „Serviciul Omoruri” pentru TVR şi a fost regizor artistic pentru primele episoade din „Fetele marinarului”, de la Antena 1.

„Cinemateca românească” este un program al ICR Londra lansat în anul 2010 şi derulat pe parcursul întregului an, în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).