In a doua zi de Astra Film Festival (marti, 15 octombrie 2013) s-a dat startul proiectiilor de film din cele cinci sectiuni competitionale. 30 de filme au fost proiectate timp de 12 ore in 4 sali de cinema. De dimineata, Astra Film Junior a bucurat peste 2.000 de copii cu documentare care surprind intr-un mod inedit insemnatatea cuvantului joc in diferite colturi ale lumii. Pentru multi dintre copiii prezenti, emotia a fost cu atat mai mare cu cat participarea la acest program a fost prima intalnire cu o sala adevarata de cinema.

Q&A - Lech Kowalski1Foto: Astra Film

Cele mai multe filme au fost proiectate in prezenta regizorului, Dmytro Sukholytkyy - Sobchuk (Sarbatoarea Malanka la Krasna), Maria Catalina - Andries (Combinatul, proiectat in premiera absoluta), John Haptas (Tokyo Waka), Bianca Rotaru (RIO 2016), Ana Maria Vijdea (Clubul de bridge) sau Lech Kowalski (Blestemul gazelor de sist).

Sesiunile de Q&A sunt o traditie la Astra Film Festival, de fapt a fost primul festival romanesc care a initiat discutii informale la final de proiectie intre regizor si publicul din sala. Ca un record al zilei de ieri, dezbaterea iscata pe tema controversata a exploatarii gazelor de sist in Polonia si SUA prin tehnici cu efecte devastatoare asupra mediului s-a prelungit dincolo de miezul noptii. Timp de 3 ore, regizorul Lech Kowalski a raspuns la intrebarile publicului incitat si interesat de problema cu care se confrunta nu doar Polonia, ci si alte state din Europa si America.

Discutiile s-au purtat in jurul conflictului dintre marile corporatii si comunitatile locale, pe de o parte compania americana Chevron, pe de alta parte fermierii polonezi: cine iese invingator din aceasta disputa?

"Ceea ce ma intereseaza pe mine este sa fiu povestitor, nu activist, deoarece consider ca majoritatea productiilor cinematografice nu pot schimba lumea. Cu toate acestea, unele filme pot avea un impact, dar ideea principala este sa creezi un spatiu de dialog.", a declarat regizorul Lech Kowalski.

Astazi, miercuri 16 octombrie 2013, maratonul filmelor continua cu Evrei la vanzare (in prezenta regizorului Radu Gabrea), Anatomia plecarii (urmat de o sesiune Q&A cu regizorul Serban Olivier), Un film fain (in prezenta regizorului Andrei Dascalescu), Nebunia Facebook (in premiera in Romania), Casa Radio, Sperante la vanzare (in premiera absoluta) sau Gangsterul iubirii.

De la ora 21, in foaierul Casei de Cultura a Sindicatelor va concerta trupa Peste Padure, o trupa de folclor vechi din Sibiu infiintata in urma cu 2 ani din dragostea pentru plaiurile romanesti si traditia autentica.

Astra Film Festival 2013, Festivalul International de Film Documentar de la Sibiu este organizat de Astra Film - CNM ASTRA si Fundatia Astra Film. Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrului National al Cinematografiei, Ministerul Culturii.