A treia ediţie consecutivă a Zilelor filmului românesc, eveniment intrat deja în tradiţia culturală a capitalei spaniole, continuă maratonul de proiecţii româneşti şi în această lună. Evenimentul, care s-a desfăşurat până acum la prestigiosul cinematograf al Cinematecii spaniole, templul cinematografiei de calitate în Madrid, Cine Doré, continuă şi la sediul ICR Madrid, fiind prima dată când evenimentul se desfăşoară în două spaţii. Toate filmele beneficiază de subtitrare în limba spaniolă.

La cinematograful Cinematecii spaniole s-au reluat cele cinci lungmetraje recente difuzate în decembrie, iar începând cu 17 ianuarie se vor putea viziona, la sediul ICR, cinci filme româneşti, unele dintre ele clasice ale cinematografiei noastre. Printre acestea, celebra peliculă "Reconstituirea" din 1968 de Lucian Pintilie, "Binecuvântată fii, închisoare", de Nicolae Mărgineanu, "Amintiri din copilărie" de Elisabeta Bostan (clasic al genului infantil, premiat la Gijon în 1965) şi "Secvenţe", filmul din 1982 al regretatului Alexandru Tatos. Programarea acestei producții va fi şi un omagiu adus regizorului român la 23 de ani de la dispariţie.

Această ediţie, a cărei selecţie a fost propusă de ICR Madrid, se realizează cu sprijinul Cinematecii spaniole, al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, al Societăţii DACIN SARA, al Transilvania Film şi prin bunăvoinţa Elisabetei Bostan, a Lianei Tatos, a lui Radu Gabrea şi a lui Nicolae Mărgineanu. În propunerea titlurilor s-a ţinut cont de necesitatea prezentării noutăţilor cinematografice româneşti, dar şi de lărgirea perspectivei către istoria filmului din România. Deja presa spaniolă a semnalat la cel mai înalt nivel prezenţa filmelor româneşti în agenda culturală a Madridului, evenimentul aflându-se printre propunerile culturale ale lunii decembrie în cotidianele El País şi El Mundo, şi printre cele ale ghidului cultural celui mai important din Spania, Guia del Ocio .

Program sediul ICR Madrid:

Joi, 17 ianuarie, ora 20.00

Mănuși roșii

r: Radu Gabrea

2010 / România / 117 min. / Limba: română și germană, subtitrare în spaniolă

După romanul “Mănuși roșii” de Eginald Schlattner

Cu: Alexandru Mihăescu, Udo Schenk, Andi Vasluianu, Mircea Rusu, Victoria Cociaş, Ioana Iacob

Vineri, 18 ianuarie, ora 20.00

Reconstituirea

r: Lucian Pintilie

1968 / România / 106 min. / Limba: română, subtitrare în engleză și spaniolă

Cu: George Constantin, Emil Botta, George Mihăiță, Vladimir Găitan

Sâmbătă, 19 ianuari, ora 18.00h

Film pentru copii

Amintiri din copilărie

r: Elisabeta Bostan

1964 / România / 75 min./ Limba: română, subtitrare în spaniolă

Cu: Ștefan Ciobotărașu, Ion Bocancea, Corina Constantinescu

Ecranizare a povestirilor scriitorului Ion Creangă - „Amintiri din copilărie”.

Vineri, 25 ianuarie, ora 20.00

Binecuvântată fii, închisoare

r: Nicolae Mărgineanu

2002 / România / 90 min. / Limba: română, subtitrare în spaniolă

Cu: Maria Ploae, Dorina Lazăr, Ecaterina Nazare

Joi, 31 ianuarie, ora 20:00h

Secvențe

r: Alexandru Tatos

1982 / Rumânia / 98 min. / Limba: română, subtitrare în spaniolă

Cu: Geo Barton, Ion Vîlcu, Mircea Diaconu, Alexandru Tatos

Proiecție realizată cu ocazia împlinirii a 23 de ani de la moartea regizorului Alexandru Tatos (9 martie 1937 – 31 ianuarie1990)

Accesul publicului este gratuit în limita locurilor disponibile.