Intr-o telegrama din 2007, clasificata “Confidential” si intitulata “Pregatirile Romaniei pentru summitul NATO” reprezentantii Ambasadei SUA povestesc un mic scandal legat de locurile de cazare din Bucuresti. In telegrama se noteaza ca proprietarii hotelurilor aflate in perimetrul de siguranta al summitului au ridicat preturile la cazare cu 60%, pretul unei camere ajungand si la 1000 de euro pe noapte.

In telegrama, oficialii ambasadei povestesc in ce stadiu sunt pregatirile pentru organizarea summitului. Iata fragmentul relevant.

“Locurile de cazare in hoteluri business-class vor fi disponibile in numar redus, in special in zonele securizate din perimetrul de securitate al summitului. Ministerul de Externe a stabilit prin contract un aranjament de tip “cartel”, o agentie de turism, Vacanta, fiind desemnata singurul punct de contact pentru negocierea spatiului de cazare. Acest lucru a provocat critici severe din partea statelor membre NATO, a staff-ului international NATO si de la alte institutii implicate in summit pentru ca hotelurile au crescut preturile in medie cu 60%, camerele single fiind oferite la preturi de pana la 1000 de euro pe noapte. Ambasada lucreaza indeaproape cu A/PTS si USNATO pentru a asigura cele mai bune optiuni pentru Guvernul SUA.” ​