Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca in acest moment are loc imbarcarea celor 26 de cetateni romani, care au reusit sa ajunga la Benghazi, pe fregata britanica HMS Cumberland, urmand a fi transportati in Malta.

Alti 26 de cetateni romani au fost imbarcati si urmeaza a fi transportati pe ruta Malta-Budapesta, prin intermediul avionului pus la dispozitie de Ungaria, precizeaza MAE, intr-un comunicat de presa.

Pentru cetatenii romani de la Sarir Wellfield si Sarir Plant (total 94), care au dorit sa se repatrieze, compania angajatoare organizeaza, in cursul zilei de maine, 28 februarie 2011, un convoi catre Egipt. Conform precizarilor companiei acestia vor fi ulterior repatriati pe cale aeriana.

Un numar de cetateni romani a fost imbarcat din portul Ras Lanuf astazi, 27 februarie 2011, la bordul unui feribot apartinand Federatiei Ruse.

De asemenea, consulul Romaniei aflat pe aeroportul din Tripoli a coordonat operatiunea de imbarcare a 11 britanici, un roman, 2 bulgari, 3 americani pe un avion cu destinatia La Valetta.

In cursul zilei de ieri, 26 februarie 2011, 45 de cetateni romani au fost evacuati din Libia si au ajuns la Bucuresti in cursul diminetii. Este al treilea grup de cetateni romani repatriati cu ajutorul aeronavei romanesti, trimise special la Tripoli.

In prezent, numarul cetatenilor romani evacuati din Libia este de aproximativ 334.

Operatiunea de evacuare a cetatenilor romani din Libia are doua componente: un canal de evacuare militar romanesc in coordonare cu MAPN si un altul consular, organizat la nivel UE.

MAE a trimis in cursul diminetii un functionar consular la Tunis, pentru acordarea de sprijin si asistenta in vederea evacuarii, pe cale terestra, prin trecerea frontierei libiano-tunisiene, in cursul zilei de maine, a unui grup de 79 de romani de la Ghadames.

Ministerul roman al afacerilor externe a organizat si mentine operational un punct de informare/asistenta si preluare a cetatenilor in cadrul aeroportului La Valetta din Malta. Mentionam ca doar Romania si Marea Britanie au activat un astfel de centru, iar la momentul de fata partenerii britanici au inchis punctul de contact, tara noastra fiind singura care are un astfel de mecanism de coordonare si cooperare consulara in Malta. In cazul in care va fi solicitat de catre presedintia ungara a UE, MAE este pregatit sa actioneze ca punct de contact si coordonare consulara al UE, pentru operatiunile de evacuare pe cale aeriana derulate prin Malta.

MAE tine legatura permanent cu cetatenii romani aflati inca in Libia, cu familiile acestora din Romania, precum si cu firmele angajatoare.

In continuare, MAE depune eforturi pentru repatrierea cetatenilor romani care se afla in zone indepartate, la distante mari de capitala Tripoli. In acest sens, in vederea cresterii eficientei demersurilor intreprinse, sunt luate in calcul, fara exceptie, toate solutiile de evacuare, terestre sau maritime, inclusiv cele facilitate prin mecanismul de cooperare consulara europeana.

MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care se mai afla in Libia sa paraseasca aceasta tara.