Un numar de 270 de cetateni romani au fost evacuati din Libia pana in acest moment si se are in vedere evacuarea a inca circa 50 de cetateni romani pe calea aerului si a altor 44 pe cale maritima, se arata intr-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), citat de Agerpres.

"In urma evaluarii situatiei de pe teren, astazi, 26 februarie 2011, se are in vedere evacuarea a circa 50 de cetateni romani pe calea aerului si se depun eforturi sustinute, prin cooperarea consulara europeana, pentru a face posibila evacuarea pe cale maritima a inca 44 de cetateni romani care se afla la Benghazi", informeaza MAE.

Potrivit comunicatului, pe langa operatiunile derulate, MAE a contactat reprezentanti ai mai multor firme, printre care si pe cea a companiei canadiene SNC Lavalin, stabilind diferitele variante de evacuare in siguranta a 79 de cetateni romani de la Ghademes, precum si a 71 de cetateni romani de la Sarir Wellfield si 36 de la Sarir Plant. Sunt luate in calcul doua posibilitati de evacuare, pentru locatia Sarir - terestru catre Egipt, iar pentru locatia Ghademes - terestru, fie catre Algeria, fie catre Tunisia, iar ulterior pe calea aerului catre Romania.

"Reamintim ca, pe fondul degradarii situatiei din Libia si in vederea asigurarii infrastructurii de sprijin pentru asistarea cetatenilor romani, MAE a initiat o Hotarare de Guvern, in urma careia Executivul a aprobat fondurile solicitate (900.000 RON), necesare demararii procedurilor de repatriere. MAE asigura astfel fondurile necesare derularii operatiunilor de evacuare", precizeaza comunicatul.

MAE ii sfatuieste pe toti cetatenii romani care se mai afla in Libia sa se repatrieze si anunta ca in cadrul Departamentului Consular functioneaza, in regim permanent, celula de criza, cetatenii romanii avand posibilitatea contactarii 24/24 a liniei telefonice +4021.319.21.37.