"Modalitatea prin care Romania a incercat sa rezolve problema restituirii proprietatilor nationalizate in ultimii 20 de ani a fost un esec. A creat probleme atat justitiabililor, cat si sistemului judiciar", a declarat, joi, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, in cadrul conferintei "Problematica restituirii proprietatilor si a acordarii compensatiilor banesti din perspectiva jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO)". Ministrul Predoiu a mai anuntat ca in momentul actual un grup de lucru interministerial elaboreaza un set de masuri ca urmare a hotararii pilot a CEDO impotriva Romaniei prin care statul roman era obligat sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului. Predoiu a precizat ca pachetul de masuri va fi prezentat in urmatoarele luni.

Catalin PredoiuFoto: HotNews.ro

Minsitrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat, in cadrul conferintei ca restituirea proprietatilor nationalizate si organizarea legislativa a constituit in Romania o datorie morala, de reparatie a unor traume juridice si umanitare.

"Modalitatea prin care Romania a incercat sa rezolve problema restituirii proprietatilor in ultimii 20 de ani a fost un esec.A creat probleme atat justitiabililor, cat si sistemului judiciar. Inclin sa cred ca atunci cand s-a pornit la rezolvarea problemei s-a gresit abordarea incercandu-se aplicarea principiului in natura, si nu in echivalent banesc", a declarat Predoiu.

Ministrul Justitiei a mai spus ca esecurile statului roman in tratarea problemei despagubirilor sunt ca urmare a instabilitatii politice, ce a generat o instabilitate legislativa.

"Principala cauza a insucceselor noastre a constituit-o instabilitatea politica ce a generat la randul ei si instabilitate legislativa. De aici s-a nascut si o jurisprudenta neunitara, in disonanta de multe ori cu dispozitiile si jurisprudenta CEDO. Mai mult, lipsa unui criteriu rezonabil de cuantificare a despagubirilor a dus la transformarea CEDO intr-un agent imobiliar, silit mereu sa reevalueze cuantumul despagubirilor in functie de fluctuatiile pietelor, lucru ce a ingreunat chiar si activitatea CEDO, nu numai a instantelor din tara", a mai precizat Predoiu.

"Sunt in continuare incercari sa rezolvam problema restituirii proprietatilor. Decizia pilot impotriva Romaniei ne obliga in urmatoarele luni sa venim cu o solutie. Exista un grup interparlamentar care lucreaza la o serie de masuri ce pot fi luate. Putem sa prezentam un pachet de masuri in urmatoarele luni. Trebuie sa inlaturam cat mai repede din legislatia noastra toate incalcarile jurisprudentei CEDO", a declarat Catalin Predoiu.

Prezenta la conferinta, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Doina Stanciu, a explicat ca "hotararile CEDO impotriva Romaniei au demonstrat ca instantele din tara au fost chemate sa solutioneze un numar foarte mare de dosare de despagubiri, desi nu au dispus de un cadru legal coerent. Prima lege adoptata de statul roman in materia restituirii proprietatilor sau a acordarii compensatiilor banesti s-a dovedit a fi insuficienta pentru a repara problema in totalitate si astfel s-au dat noi legi si completari care au afectat coerenta cadrului legal".

Presedintele Comsiiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corletean s-a aratat da parere ca hotararea pilot impotriva Romaniei reprezinta si o oportunitate de corectare legislativa si de intarire a dialogului politic intre executiv si parlament.

"Hotararea pilot impotriva Romaniei este un moment de inflexiune, dar si o oportunitate. CEDO ne spune ca sistemul nu este functional, dar acum putem sa adoptam o legislatie care sa corespunda cerintelor CED, dar mai ales cerintelor cetatenilor. Este nevoie de un efort tehnic si juridic, dar si un efort politic. Cred ca pentru a obtine un consens politic va fi nevoie de un dialog puternic Guvern-Parlament, chiar inaintea propunerii proiectului legislativ de catre executiv", a declarat Corletean.

Hotararea pilot impotriva Romaniei

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a pronuntat la inceputul lunii octombrie a anului trecut prima hotarare pilot impotriva Romaniei. Prin aceasta hotarare, CEDO obliga statul roman sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului.

Prin hotararea pronuntata, CEDO constata ca a fost incalcat articolul 6 alineatul 1 din Conventie (privind dreptul la un proces echitabil) si articolul 1 din Protocolul nr.1 in cazurile Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru si obliga statul roman "sa ia toate masurile pentru a asigura drepturile garantate de art 6 alineatul 1 din Conventie si articolul 1 din Protocolul nr. 1, in contextul cauzelor similare cu prezentul caz, in acord cu principiile stabilite in conventie.

Aceste masuri trebuie sa intre in vigoare in 18 luni de la data pronuntarii prezentei hotarari". Prin hotarare, CEDO decide sa suspende, pentru 18 luni, examinarea oricaror cazuri similare si condamna statul roman sa le plateasca reclamantelor Maria Atanasiu si Ileana Iuliana Poenaru despagubiri in valoare de 65.000 de euro iar reclamantei Ileana Florica Solon despagubiri in valoare de 115.000 de euro si 3.151 euro.

Presedintele CEDO: Hotararea pilot impotriva Romaniei este una echilibrata si nu cauta sa impuna statului rezolvari imposibile

Intr-o vizita in Romania, presedintele CEDO, Jean-Paul Costa a explicat ca deciziile pilot constata o problema structurala si sistemica, iar datoria Curtii este sa arate care sunt masurile legislative ce trebuie adoptate pentru a remedia aceasta problema structurala care atinge un numar mare de persoane.

"Problema a fost inteleasa de autoritatile romane, si sper ca va fi inteleasa si de opinia publica. Este o decizie care se vrea echilibrata, ceea ce inseamna ca schiteaza solutii si masuri flexibile pentru a ajunge la o finalitate si care nu cauta sa impuna rezolvari imposibile", a precizat Costa.

Imediat dupa pronuntarea hotararii pilot, Premierul Emil Boc a solicitat infiintarea unui grup de lucru interministerial care sa gaseasca solutii pentru rezolvarea problemei restituirii proprietatilor. Grupul interministerial este format din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerului Finantelor si Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor.