Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat sambata ca formatiunea aflata la guvernare in Ungaria, FIDESZ, este impotriva UDMR si ca aceasta a taiat orice punti de comunicare cu Uniunea, transmite Agerpres.

"FIDESZ este la ora actuala impotriva UDMR, a taiat toate puntile de comunicare importante fata de UDMR, il sustine pe episcopul Tokes Laszlo si partidul sau, o alta parte il sustine pe Szasz Jeno si partidul acestuia (Partidul Civic Maghiar - n.r.). Or in aceasta foarfeca a intereselor FIDESZ, UDMR este macinat. Nu-i corect acest lucru, FIDESZ trebuie sa respecte decizia comunitatii maghiare din Romania si sa o lase sa decida ea", a declarat Frunda presei, la Targu Mures.

Senatorul a subliniat ca in mod cert aceste Centre de democratie ale Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), in care se intocmesc dosarele pentru solicitarea cetateniei ungare, sunt finantate de catre Guvernul Ungariei, ceea ce este absolut legal.

Acesta sustine insa ca este sub limita moralitatii faptul ca la aceste centre se strang semnaturi pentru formarea unui nou partid.

"Constitutia Ungariei prevede obligatia Guvernului dintotdeauna de a lasa minoritatea maghiara din afara granitelor sa hotarasca conducerea pe care o vrea, forma de traire pe care o vrea, sa o stimuleze si sa o incurajeze si finanteze. Acest lucru nu-l face FIDESZ acum", a accentuat Frunda.

Acesta a precizat ca PDL are o relatie buna cu FIDESZ, iar relatiile lor la nivelul Bruxellului sunt bune, insa problema este izolarea de catre FIDESZ a UDMR.

"Este o problema a minoritatii maghiare din Romania pe care trebuie sa o rezolvam. Nu cred ca este normal ca un partid de guvernamant cum este FIDESZ sa lege o relatie de persoana presedintelui UDMR. Exista simpatii si antipatii, exista o anumita acceptabilitate fata de unii candidati, o respingere fata de altii, noi trebuie sa rezolvam problema principial, de a avea o legatura institutionala intre UDMR si FIDESZ", a mai sustinut Gyorgy Frunda.