Presedintele Traian Basescu va participa, vineri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European, in cadrul careia vor fi dezbatute, printre altele, situatia actuala din Egipt si Tunisia si situatia economica si financiara din Uniunea Europeana, anunta joi Administratia Prezidentiala.

"Principalele subiecte de pe agenda vizeaza dezvoltarea politicii energetice comune si a inovarii, in beneficiul cetatenilor si companiilor din tarile membre. In materie de energie, sefii de stat si de guvern urmeaza sa agreeze un set de angajamente politice cu privire la integrarea si interconectarea pietei interne de energie, extinderea infrastructurii energetice in Uniune, cresterea eficientei energetice si asigurarea unei actiuni externe coerente a Uniunii in domeniul energiei", se arata in comunicatul Presedintiei, citat de Mediafax.

Potrivit sursei citate, in materie de inovare, dezbaterile vor viza un set de masuri prioritare privind finalizarea Spatiului European al Cercetarii, facilitarea accesului companiilor inovative la finantare, simplificarea si rationalizarea programelor europene privind inovarea.

"De asemenea, reuniunea Consiliului European va fi un prilej pentru un schimb de opinii intre sefii de stat si de guvern cu privire la situatia economica si financiara din Uniune. In ceea ce priveste relatiile externe, Consiliul European va dezbate situatia actuala din Egipt si Tunisia", se mai arata in comunicat.

Totodata, in marja Consiliului European, presedintele Traian Basescu va avea intalniri cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cu comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Seful statului va participa si la lansarea initiativei Comisiei Europene privind interconectarile energetice Nord - Sud din Europa Centrala si de Est.