Premierul Emil Boc a afirmat luni ca, daca Sebastian Vladescu ar fi informat guvernul din timp ca nu exista resurse financiare pentru plata, la inceputul anului 2010, a celui de-al 13-lea salariu, precum si a stimulentelor si primelor cuprinse in buget, executivul nu ar fi fost obligat sa ia decizia taierii cu 25% a salariilor.

"L-as intreba, daca e vorba de viziune si capacitatea de intelegere a crizei si a economiei, cum a fost posibil ca in ianuarie sa permita plata celui de-al 13-lea salariu, prime de vacanta, alte stimulente, iar dupa cateva luni sa vina cu o reducere de 25% a salariilor. Daca ar fi avut o asemenea viziune si ne-ar fi comunicat-o nu am fi redus salariile cu 25% pentru ca am fi luat din timp" deciziile de ajustare a cheltuielilor, a afirmat primul ministru.

Replica premierului vine dupa ce Sebastian Vladescu a afirmat ieri ca Emil Boc are "o intelegere limitata" a economiei, intr-o "perioada extrem de dificila": "In ceea ce priveste capacitatea primului ministru de a intelege complexitatea economiei romanesti si mai ales dificultatile economiei romanesti, cred ca exista o limita care este generata in primul rand de pregatirea domniei sale, de faptul ca a fost nevoit sa preia economia romaneasca intr-un moment de criza".

Emil Boc spune acum ca fostul ministru de Finante, remaniat recent, ar fi trebuit sa atraga atentia guvernului ca nu exista suficiente resurse financiare la buget: "Ar fi trebuit sa atraga atentia, oameni buni, nu dati al 13-lea salariu, oameni buni, nu dati prime de vacanta, nu dati stimulente, pentru ca s-ar putea sa avem o problema".

In plus, spune seful guvernului, Vladescu "avea la dispozitie calea demisiei daca nu ar fi fost de acord cu vreo decizie promovata de guvern", ceea ce nu s-a intamplat.

Emil Boc a adaugat ca i-a cerut lui Sebastian Vladescu inca de la inceputul mandatului sa regandeasca impozitul minim. "A plecat dupa opt luni si nu a venit cu o astfel de decizie", a comentat primul ministru, care a precizat ca este sigur ca noul titular al portofoliului Finantelor va reusi acest lucru.