Presedintele Traian Basescu va participa, joi, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European dedicata, in principal, consolidarii relatiilor externe ale Uniunii. In cadrul reuniunii vor fi dezbatute, de asemenea, evolutiile inregistrate in procesul de consolidare a guvernantei economice a Uniunii, informeaza Administratia Prezidentiala.

Liderii europeni vor discuta o metodologie imbunatatita de lucru in relatiile cu partenerii strategici, in noul context al Tratatului de la Lisabona. Discutiile se vor concentra in special pe relatiile Uniunii cu statele emergente, precum China, India si Brazilia in vederea pregatirii viitoarelor reuniuni UE la nivel inalt cu aceste state.

In opinia Romaniei, rolul Consiliului European este esential pentru a da impulsul politic si orientarea strategica pentru consolidarea profilului si pozitiei Uniunii ca actor global, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Reuniunea Consiliului European va constitui prilejul evaluarii progreselor inregistrate in grupul de lucru, prezidat de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in vederea reformarii guvernantei economice a Uniunii, a supravegherii macroeconomice si a intaririi disciplinei bugetare a statelor membre.

Presedintele Traian Basescu va participa, in marja Consiliului European, si la lucrarile summit-ului Partidului Popular European.