Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) discuta in sedinta de joi candidaturile depuse pentru functia de vicepresedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca urmare a reluarii procedurii de selectie, scrie Agerpres.

Pe ordinea de zi de joi se afla nota Directiei resurse umane privind candidaturile depuse pentru functia de vicepresedinte al ICCJ, ramasa vacanta dupa expirarea mandatului Lidiei Barbulescu, la 1 aprilie.

CSM anunta in 19 iulie ca trei judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si-au depus candidatura pentru functia de vicepresedinte al instantei supreme: Georgeta Barbalata, Nela Petrisor si Rodica Aida-Popa.

Procedura in vederea desemnarii unui judecator in functia de vicepresedinte al ICCJ a fost reluata ca urmare a respingerii de catre Sectia pentru judecatori a CSM a candidaturilor depuse in procedura anterioara.

In 10 iunie, Sectia pentru judecatori a CSM a hotarat respingerea candidaturilor depuse, dupa ce judecatorii au fost audiati si niciunul nu a intrunit numarul suficient de voturi, astfel incat procedura a fost reluata.

Tot atunci, presedintele Sectiei Penale a ICCJ, Anton Pandrea, si-a retras candidatura pentru functia de vicepresedinte al instantei supreme.

La prima procedura pentru functia de vicepresedinte al ICCJ si-au depus candidaturile Anton Pandrea, Aida Popa si Nela Petrisor, dupa ce mandatul Lidiei Barbulescu s-a incheiat pe 1 aprilie.

Conform noii legi a magistratilor, numirea in functia de vicepresedinte al ICCJ se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reinvestirii o singura data.

Tot joi, Sectia pentru judecatori dezbate si candidatura depusa de Adrian Bordea pentru functia de presedinte al Sectiei comerciale a ICCJ, ramasa vacanta ca urmare a pensionarii lui Gheorghe Buta.

De asemenea, la instanta suprema este vacanta functia de presedinte al ICCJ, ca urmare a pensionarii lui Nicolae Popa in data de 15 septembrie 2009.

Prima propunere a CSM pentru sefia ICCJ a fost Lidia Barbulescu, cea care asigura interimatul instantei supreme, insa candidatura a fost respinsa de Traian Basescu, iar astfel, procedura de depunere a candidaturilor a fost reluata.

In 25 februarie, Sectia pentru judecatori a CSM a decis, cu majoritate de voturi, sa propuna sefului statului numirea judecatoarei Livia Doina Stanciu in functia de presedinte al Inaltei Curti.