Un muzeu al dinozaurilor ar putea fi infiintat la Cluj-Napoca, dupa descoperirea, in tara noastra, a scheletului de dinozaur denumit "Balaurul bondoc". Paleontologul clujean Matei Vremir, cel care a descoperit scheletul "Balaurului bondoc" la Sebes, in judetul Alba, a declarat joi, pentru Agerpres, ca a fost deja contactat de mai multe muzee de profil din lume, printre care si de Muzeul de Istorie Naturala din New York, care sunt interesate de copii ale scheletului dinozaurului descoperit de el, muzeele respective oferind la schimb mulaje dupa scheletele dinozaurilor pe care le detin.

"Avem o discutie cu Muzeul de Istorie Naturala din New York, facem niste mulaje pe schelet, din silicon, care vor fi trimise in diferite muzee, sa le expuna permanent. Ei vor trimite in schimb alte mulaje de schelete. Astfel, in Cluj va aparea un muzeu cu dinozauri, unde vor fi copii de schelete de dinozauri care se fac pe baza acestui schimb", a declarat Matei Vremir pentru Agerpres.

El spune ca muzeul dinozaurilor din Cluj ar urma sa fie deschis in aceasta toamna, iar in decurs de un an, muzeul clujean ar urma sa detina copii dupa zeci de schelete de dinozauri descoperite in intreaga lume.

"Daca programul are succes, e foarte posibil ca peste un an sa avem zeci de schelete de dinozauri la Cluj", a subliniat el, adaugand ca in toate muzeele din lume sunt expuse, de fapt, in special copii ale scheletelor descoperite.

Paleontologul clujean spune ca intre timp trebuie sa fie gasit si un spatiu unde sa poata fi amenajat muzeul dinozaurilor, fiindca fiecare schelet ar avea nevoie de cel putin 10 metri cubi pentru expunere

Paleontologul clujean a descoperit, la Sebes, in judetul Alba, scheletul unui dinozaur necunoscut pana acum, pe care l-a botezat "'Balaurul bondoc", descoperirea sa facand senzatie in lumea stiintifica internationala.

Scheletul descoperit la Sebes este cel mai complet schelet de dinozaur din Romania si cel mai complet schelet de dinozaur carnivor din Europa, fiind complet in proportie de circa 75%.

Fosila descoperita la Sebes are o vechime de 70 de milioane de ani si apartine unei noi specii de theropod. Ea a fost donata Societatii Muzeului Ardelean din Cluj, unde va fi expusa pentru vizitatori.