Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a solicitat presedintilor celor doua camere ale Parlamentului, printr-o scrisoare, adoptarea Codului de procedura penala si a Codului de procedura civila.

"Dupa cum deja cunoasteti, Romania se afla inca sub Mecanismul de Cooperare si Verificare in domeniul justitiei si luptei impotriva coruptiei.

O etapa importanta a procesului de monitorizare a reformelor din domeniul justitiei o reprezinta Raportul Comisiei Europene care urmeaza a fi adoptat in vara acestui an.

O evaluare pozitiva in acest document va fi posibila in conditiile in care Parlamentul Romaniei va adopta Codul de procedura penala si Codul de procedura civila cat mai curand posibil.

In acest sens, revin la scrisoarea transmisa dumneavoastra in luna aprilie a.c., solicitandu-va adoptarea celor doua Coduri sus-mentionate, pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare", se arata in textul scrisorii trimise marti de seful statului presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Pe 23 martie, Comisia Europeana a remarcat, in raportul de evaluare, ca reforma in sistemul judiciar a inregistrat rezultate modeste si a indemnat Romania ca, inainte de urmatoarea evaluare din vara, sa intensifice eforturile de a asigura adoptarea rapida a proiectelor privind Codul de procedura civila si Codul de procedura penala, precum si legislatia de punere in aplicare si studiile de impact care se impun.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat luna trecuta ca Parlamentul va adopta cele doua coduri pana in luna iunie.