Restaurantele, barurile si cafenelele situate la parterul blocurilor de locuinte vor fi obligate prin lege sa isi reduca programul de functionare. Ele ar urma sa isi incheie programul la ora 22:00 pe timpul iernii si la ora 23:00 pe perioada verii. Exceptie vor face unitatile de acest fel care au programate si spectacole, pentru care ora maxima de inchidere va fi 24:00. Senatul a adoptat, joi, o propunere legislativa in acest sens, nerespectarea acestor prevederi urmand sa fie sanctionata cu amenda intre 2.500 si 10.000 lei, anunta Mediafax.

Potrivit propunerii legislative, structurile situate la parterul imobilelor cu destinatia de locuinta care presteaza servicii de alimentatie publica de tip restaurant, cafenele si baruri fara spectacol au program de functionare intre orele 8.00-22.00 pe timp de iarna, respectiv intre lunile octombrie si martie, si intre 8.00 si 23.00 pe timp de vara, in timp ce unitatile cu spectacol intre orele 8.00 si 24.00.

Actul normativ prevede ca nerespectarea interdictiei privind "organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicala la intensitate de natura a tulbura linistea locuitorilor, in structurile de alimentatie publica care functioneaza la parterul cladirilor cu destinatie de locuinte, dupa ora 22.00, in mediul urban", va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei.

  • "Este de notorietate publica faptul ca in spatiile destinate acestor servicii sunt organizate petreceri (nunti, botezuri, aniversari etc.). De regula, acestea se prelungesc pana dimineata zilei urmatoare, provocand un disconfort accentuat locatarilor din blocurile respective din cauza instalatiilor de sonorizare folosite la capacitate maxima. (...) In plus, este afectata si structura de rezistenta a imobilelor respective din cauza trepidatiilor produse care se transmit la etajele superioare", se arata in expunerea de motive a propunerii legislative. In plus, mai scrie in expunere, desi consiliile locale au dreptul legal si competenta sa stabileasca, prin hotarari, programul de functionare a acestor unitati de alimentatie, acestea nu au reglementat "in mod corespunzator si multumitor" situatia vizata.
  • "Ca atare, sesizarile si reclamatiile cetatenilor, prin care isi exprima nemultumirea fata de zgomotul peste limitele legale ale muzicii si al consumatorilor care frecventeaza aceste unitati, s-au inmultit", se mai arata in document.

Propunere legislativa a fost initiata de senatorii Gabriel Berca, Marian Cristinel Bigiu - PNL, Constantin Sever Cibu - PNL, Mircea Cinteza - PDL, Attila-Zoltan Cseke - UDMR, Cristian David - PNL, Mircea Diaconu - PNL, Emilian Francu - PNL, Ioan Ghise - PNL, Corneliu Grosu - PSD, Tiberiu Günthner - UDMR, Puiu Hasotti - PNL, Paul Ichim - PNL, Raymond Luca - PNL, Cezar Mircea Magureanu - PNL, Ovidius Marcutianu - PNL, Teodor Melescanu - PNL, Vasile Mustatea - PNL, Nedelcu Vasile - PNL, Marius Petre Nicoara - PNL, Romeo Florin Nicoara - PNL, Mario-Ovidiu Oprea - PNL, Liviu Titus Pasca - PNL, Cornel Popa - PNL,Tiberiu Aurelian Prodan - independent, Serban Radulescu - PDL, Nicolae Robu - PNL, Ion Rotaru - PSD, Dan Radu Rusanu - PNL, Cristian Topescu - PNL, Tudor Udristoiu - PDL, Iulian Urban - PDL si Varujan Vosganian - PNL.

Propunerea a fost adoptata cu 49 de voturi "pentru", 5 voturi "impotriva" si 3 abtineri. Ea va fi trimisa acum Camerei Deputatilor, care este camera decizionala in acest caz.