Bucurestenii vor putea depune, incepand de luni, cereri pentru obtinerea noilor pasapoarte simple electronice, acestea urmand a fi eliberate incepand cu data de 18 ianuarie, informeaza Mediafax.

"Incepand de astazi (luni - n.r.), bucurestenii au la dispozitie doua noi tipuri de pasapoarte: pasaportul simplu electronic si pasaportul simplu temporar", a declarat, luni, prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei, prezent la evenimentul de lansare oficiala a noilor tipuri de pasapoarte care vor fi emise de Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple.

Potrivit prefectului Capitalei, pasaportul electronic este un document securizat care are peste 50 de elemente de securizare, pentru emiterea acestui document fiind implementat un nou sistem informatic si fiind, de asemenea, marit numarul de ghisee unde pot fi depuse cererile de eliberare.

Pasaportul electronic permite stocarea datelor biometrice ale titularilor ca amprentele digitale si imaginea faciala alaturi de datele de identificare, in acest sens Romania fiind prima tara in care cele doua elemente suplimentare de identificare sunt cuprinse in pasaport.

"Bucurestenii trebuie sa stie ca nu sunt obligati sa-si preschimbe pasapoartele inainte de expirarea termenului de valabilitate, iar cererile pentru noile tipuri de pasaport se depun doar la sediul Serviciului din str. Nicolae Iorga din sectorul 1, nu si in sistemul de ghiseu unic de pe langa sectiile de politie", a mai precizat prefectul Capitalei.

Potrivit lui Mihai Cristian Atansoaei, ulterior, ghiseele din cadrul sectiilor de politie vor primi aparatura necesara pentru a putea elibera pasapoarte simple electronice. Totodata, bucurestenii pot opta si pentru un al doilea tip de pasaport "simplu temporar" care are o valabilitate de un an, se emite in doua ore si costa 196 de lei, comparativ cu cel simplu electronic care are o valabilitate de cinci ani, se emite in doua saptamani de la data depunerii cererii si costa 266 de lei.

Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mihai Capra, a declarat ca, in prezent, mai sunt sase judete care nu au implementat sistemele pentru eliberarea pasapoartelor simple electronice, acestea urmand ca, pana in data de 18 ianuarie, sa introduca sistemul informatic.

"In prezent mai sunt 6 judete, respectiv Brasov, Timis, Tulcea, Hunedoara, Vrancea si Bacau, care nu au sistemul de eliberare a pasapoartelor electronice implementat, insa pana in data de 18 ianuarie acestejudete trebuie sa introduca sistemul", a declarat Mihai Capra.