Conflictul de la Tiraspol, bazat pe dorinta lui Igor Smirnov de a ramane vesnicul presedinte al autoproclamatei Republici Nistrene, nu s-ar fi produs fara implicarea directa a Moscovei, crede expertul Nicolae Negru. El a afirmat, la postul de radio 'Vocea Basarabiei', ca Smirnov nu este pe placul Moscovei, fiindca si-a depasit imputernicirile pe care le avea si a vrut sa suprime orice forma de democratie, in incercarea de a se transforma intr-un monarh republican.

Potrivit lui Negru, mai multi oficiali de la Moscova si-au exprimat nemultumirea fata de aceste intentii ale liderului de la Tiraspol. Mai mult, nici declaratiile lui Smirnov despre preluarea experientei Rusiei nu pot fi pe placul Moscovei.

'Vitejia' lui Grigore Maracuta, iesirea lui la rampa dupa o lunga perioada de tacere demonstreaza ca Moscova nu mai vrea sa tolereze autoritarismul lui Smirnov. O dovada in plus a acestui fapt este prezenta intre cei nemultumiti a fostului speaker de la Tiraspol, Evgheni Sevciuc, membru marcant al partidului de guvernamant din Rusia, 'Edinaia Rossia'.

In opinia lui Negru, pentru a nu complica lucrurile, Moscova a aplanat conflictul si l-a impus pe Smirnov sa recunoasca exagerarile comise. Si totusi, lui Smirnov nu i se va ierta acest lucru si incetul cu incetul el va fi miscat din fotoliul pe care sta. Cel mai probabil, acest lucru se va intampla la viitoarele alegeri, crede Negru.

Un alt analist politic, Petru Bogatu, a afirmat, la acelasi post de radio, ca evenimentele de la Tiraspol sunt inca un avertisment pentru interpretarile simpliste ale evolutiilor din stanga Nistrului, cand se crede ca tot ce face Smirnov este o expresie a vointei Moscovei. "La Tiraspol nu este o stare de beligeranta, conflictul nu este unul etnic. Sa nu uitam ca Tiraspolul e plin de rusi cu constiinta sovina, ca sunt grupuri de interese, care nu se identifica sub nici o forma cu R. Moldova si care ar putea opune rezistenta in orice moment", spune Bogatu.

In opinia lui Bogatu, Smirnov, care se bucura de un sprijin larg si important in aceasta zona, face parte dintr-un grup radical, ceea ce constituie inca o proba in favoarea concluziei ca nu va fi usor de solutionat conflictul transnistrean.

Analistii sustin ca Moscova are nevoie de Transnistria pentru a santaja R. Moldova si Occidentul, pentru a avea o arma in spatele Ucrainei. Rusia face jocuri continentale cu ajutorul Transnistriei si o eventuala turbulenta in aceasta zona nu-i este convenabila. Din acest considerent, Smirnov va ramane in functia pe care o detine, cel putin pana la alegeri.