Premierul in exercitiu Emil Boc considera ca actuala legislatie in domeniul adoptiilor internationale este in conformitate cu legislatia internationala si cu standardele UE, arata un comunicat al Guvernului. Reactia vine in contextul in care Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA) a propus reluarea adoptiilor internationale.

“Orice decizie cu privire la adoptii trebuie luata numai in interesul copilului si cu respectarea stricta a legislatiei internationale si a standardelor europene”, subliniaza premierul in exercitiu Emil Boc, potrivit comunicatului.

Biroul de presa precizeaza ca memorandumul initiat de Oficiul Roman pentru Adoptii (ORA), in care se propune redeschiderea adoptiilor internationale, reprezinta un punct de vedere al acestei institutii si nu este insusit de Cabinetul Boc.

"Guvernul in exercitiu nu a avut nici o dezbatere referitoare la acest memorandum si, prin urmare, nu a luat nici o decizie cu privire la acest document", informeaza Executivul.

Romania a decis, in 2001, instituirea unui moratoriu privind interzicerea adoptiilor internationale, dupa ce raportorul Parlamentului European pentru Romania, baroneasa Emma Nicholson, a condamnat afacerile profitabile din traficul de copii.

Legea adoptiilor, votata de Parlament in iunie 2004 si care a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2005, restrictioneaza adoptiile internationale, stabilind ca prioritare adoptiile interne.