Din datele de care dispun, ceea ce se intampla in Moldova este o revolutie portocalie, planificata de administratia Obama, a declarat politologul Aleksandr Dughin intr-un interviu acordat cotidianului Komsomolskaia pravda. Asta demonstreaza ca sperantele ca linia americana in spatiul post-sovietic si in relatia cu Rusia se vor schimba, nu este decat o simpla iluzie a liberalilor rusi, crede expertul.

Ce cred expertii rusi:

Aleksandr Dughin:

Exista un consens de forte la Washington vizavi de interesele SUA in lume. Iar una din principalele prioritati ale politicii americane, atat democrate, cat si republicane, il constituie inabusirea Rusiei si inconjurarea ei cu regimuri proamericane. Voronin a mers prea departe in raporturile lui cu Kremlinul. Drept raspuns a primit ocuparea Parlamentului de catre fortele nationaliste pro-romane. Iar in mare parte, acel calm care a domnit in ultimul an, un an si jumatate, la nivelul elitelor rusesti, a fost, dupa parerea mea, sinucidere curata. Americanii nu au stat cu mainile in san si au pregatit atacuri asupra intereselor rusesti din spatiul postsovietic... In Moldova asistam la o lovitura de stat, orgnizata de fortele Consiliului american pentru politica externa. Este principalul stat major intelectual al administratiei americane. Acolo au fost de nenumarate ori Saakasvili si Iuscenko. Din consiliu fac parte Soros, Brzezinski, Kisinger. O organizatie extrem de influenta! Cu fortele ei a fost realizata aceasta lovitura. Ea va fi inabusita, dar nu va mai fi niciodata cum a fost. Voronin va fi dat jos, opozitia va primi un puternic sprijin financiar din afara si totul va continua dupa scenariul georgian si ucrainean".

Serghei Markov, directorul Institutului pentru studii politice:

Evenimentele de la Chisinau seamana foarte mult cu o tentativa de a impune o „revolutie colorata”, o tentativa de acaparare a puterii. Dupa toate probabilitatile, ea a fost inspirata de organizatiile nationaliste romane, cu scopul alipirii Moldovei la Romania. Cred ca multi din acesti „revolutionari” au pasapoarte romanesti. Cum se va termina totul, greu de spus. Dar presedintele-comunist Voronin se bucura de un larg sprijin popular si nu are neprieteni in Occident. E un fel de „eurocomunist”. In plus, legitimitatea si caracterul democratic al alegerilor nu a generat indoieli printre europeni. Ca atare, cred ca Occidentul nu va sustine dorinta de inlaturare a puterii in Moldova.

In pofia actiunilor de protest de la Chisinau, comunistii moldoveni au toate sansele sa pastreze puterea in tara. Comunistii pot pastra puterea. In primul rand, partidul lui Voronin a obtinut, in mod evident, sprijinul majoritatii populatiei, iar observatorii internationali nu au constatat niciun fel de incalcari majore. In plus, Voronin nu are relatii tensionate cu Occidentul, de aceea este putin probabil ca Vestul va trece de partea opozitiei, asa cum

s-a intamplat in Ucraina, in 2004, in timpul revolutiei portocalii.

Vitali Kulik, directorul Centrului pentru problemele societatii civile

„Opozantii inteleg ca au pierdut si ceea ce vedem este un gest de disperare... Trebuie luat in calcul ca sunt forte de opozitie proromane. Daca ele vor invinge, trebuie sa ne asteptam la o subordonare prin forta a Transnistriei.

Aleksei Muhin, directorul general al Centrului pentru informatii politice:

Scenariul unei revolutii colorate este putin probabil la Chisinau. Totul depinde de cat de strans va controla Voronin structurile de forta. Ceea ce s-a intamplat este rezultatul direct al unei presiuni administrative directe asupra electoratului. Intr-o mare masura, este rezultatul acelor manevre, angajate pana acum de Vladimir Voronin. Presedintele moldovean a manevrat intre Moscova si Bruxelles, fapt care a permis aparitia pe teritoriul tarii a unor organizatii neguvernamentale, care au servit acum drept fundament pentru organizarea actiunilor de nesupunere civila, chiar intr-o forma atat de radicala.

In Moldova, totul va depinde de masura in care structurile de forta se vor subordona presedintelui, de gradul de loialitate a acestora fata de seful statului. „In privinta perspectivelor, eu ii acord 70% sanse lui Voronin de a pastra puterea si numai 30% ca acest lucru sa nu se intample”, a prognozat Muhin.