Cum se vede, din perspectiva europeana, controversa legata de un moratoriu pentru inghetarea salariilor timp de sase luni? Specialistii contactati de EurActiv.ro considera ca, fiind o perioada de criza, masura se justifica, insa poate genera si efecte adverse.

Gabriela Dragan, directorul Institutului European din Romania, a declarat pentru EurActiv.ro ca, este adevarat, perioadele de criza impun si chiar justifica masuri exceptionale - categorie in care s-ar putea incadra si decizia de inghetare a pensiilor si salariilor. "Daca tinem insa seama ca in actuala criza economica avem de a face cu o contractie serioasa a pietelor, deci si a cererii globale (pe fondul declinului evident al investitiilor dar si al exporturilor) s-ar impune nu o inghetare a cererii ci o stimulare a acesteia. Ca atare, efectele generate de o asemenea masura ar putea accentua si nu diminua efectele crizei", a spus aceasta.

Europarlamentarul Daniel Daianu a confirmat ca "este firesc, in perioade de criza, sa nu creasca salariile. Necazul este ca s-au facut aceste promisiuni", a spus Daianu pentru EurActiv.ro.

Vezi articolul integral pe EurActiv Romania