Uniunea Europeana impune un embargo total asupra produselor chinezesti care contin lapte praf si sunt destinate copiilor, a anuntat joi Comisia Europeana.

Toate produsele care provin din China si care contin peste 15% lapte praf, precum biscuitii sau ciocolata, vor fi testate, relateaza AFP. De asemenea, se vor efectua controale aleatorii pe produsele de acest tip care exista deja pe piata europeana.

Comisia impune un embargou total asupra produselor destinate copiilor si care contin lapte praf, pentru a se asigura ca "astfel de alimente nu vor fi importate, indiferent sub ce forma ar fi", a anuntat purtatorul de cuvant al comisarului european pentru Sanatate si protectia consumatorilor.

Autoritatea europeana pentru securitatea alimentelor (EFSA) a lansat o avertizare potrivit careia copiii care consuma in cantitati mari bomboane, biscuiti sau ciocolata care contin astfel de lapte praf se pot confrunta cu probleme de sanatate.

Un consum moderat de produse contaminate cu melamina nu prezinta, in schimb, niciun risc, precizeaza EFSA.

Potrivit agentiei, persoanele adulte care consuma produse contaminate nu se expun niciunui risc.

Mai multe tari, precum Franta, India sau Vietnamul au decis sa interzica unilateral importurile de produse lactate din China.

Aproximativ 53.000 de copii au avut nevoie de ingrijiri medicale in China dupa ce au consumat lapte contaminat cu melamina. Patru dintre ei au decedat.