Consiliul Superior al Magistraturii i-a acuzat joi pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu Tariceanu de atitudini inacceptabile, sustinand ca declaratiile celor doi oficiali privind votul uninominal aduc atingere principiului independentei justitiei.

Consiliul Superior al Magistraturii considera "inacceptabila" atitudinea presedintelui Traian Basescu fata de procesul aflat pe rolul Curtii de Apel, in situatia in care judecatorii nu au luat inca o decizie legata de cererea PRM de suspendare a HG privind uninominalul.

"Exprimarea neechivoca a presedintelui Romaniei, in sensul ca hotararea Guvernului in legatura cu care se desfasoara judecata cuprinde elemente de ilegalitate, reprezinta o grava atingere adusa autoritatii judecatoresti si principiilor constitutionale privind independenta justitiei si separatia puterilor in stat", se arata intr-un comunicat remis joi de CSM si citat de NewsIn.

Reactia CSM vine dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat miercuri seara, la TVR, ca, in cazul in care instanta constata elemente de ilegalitate in hotararea privind delimitarea colegiilor uninominale, premierul ar trebui sa-i ceara demisia ministrului justitiei, Catalin Predoiu, deoarece hotararea are avizul acestuia.

Intr-un alt comunicat, CSM afirma ca atitudinea manifestata de premierul Calin Popescu Tariceanu "reprezinta o presiune asupra independentei justitiei".

"Presedintele CSM, doamna judecator Lidia Barbulescu, ii cere primului-ministru sa precizeze in concret in ce constau presiunile la care a facut referire in legatura cu cauza aflata pe rolul Curtii de Apel. Altfel, atitudinea primului-ministru reprezinta ea insasi o presiune asupra independentei justitiei, inacceptabila intr-un stat de drept", potrivit comunicatului citat.

Premierul Tariceanu a acuzat miercuri partidele ca incearca sa influenteze justitia si ca apeleaza la jocuri de culise pentru ca votul uninominal sa nu fie aplicat.

"Avem masurile pregatite astfel incat alegerile sa fie la termenul prevazut, in sistem de vot uninominal, asa cum Guvernul s-a angajat in fata Parlamentului prin asumarea raspunderii. Stiu ca in acest moment se fac diverse jocuri de culise, se incearca inclusiv influentarea justitiei, ceea ce este foarte grav", a declarat Tariceanu.

CSM acuza si "abordarea populista" a lui Tariceanu in ceea ce priveste salariile magistratilor.

Curtea de Apel Bucuresti a amanat pentru joi decizia referitoare la solicitarea PRM de suspendare a hotararii de guvern privind delimitarea colegiilor uninominale dupa ce Guvernul, MIRA si Alina Gorghiu au cerut respingerea actiunii inaintate de PRM.

La termenul de miercuri, Guvernul a invocat exceptia lipsei de interes a PRM sustinand ca Partidul Romania Mare nu are un interes legitim in acest caz si ca Hotararea de Guvern nu poate vatama interesele partidului.

In replica, Lucian Bolcas in calitate de reprezenant al PRM a sustinut ca interesul consta in desfasurarea alegerilor in conformitate cu legea adoptata de Parlament.