Populatia statelor care au fost ocupate de Imperiul Roman este mai putin rezistenta in fata SIDA, potrivit unui studiu realizat de cercetatori francezi, care au constatat ca o gena care ajuta organismul sa nu contracteze infectia este mult mai prezenta in regiunile care nu au fost cucerite de Roma.

Gena in discutie contine o proteina de care se leaga virusul inainte de a patrunde in celule. O mutatie a acestei gene, denumita CCR5-Delta32, produce un receptor de care virusul nu se poate lega, prevenind astfel aparitia infectiei. Oamenii care au dezvoltat aceasta mutatie au o rezistenta sporita in contractarea infectiei. De asemenea, in cazul in care contracteaza virusul, infectia se dezvolta mult mai greu, potrivit New Scientist.

In general, doar locuitorii din Europa si Asia de vest sunt purtatori ai acestei gene. Prezenta genei scade progresiv de la nordul la sudul batranului continent: peste 15% dintre locuitorii din nordul Europei prezinta aceasta gena, in timp ce in Grecia procentul este de doar 4%. Nu este inca limpede modul in care se dezvolta aceasta gena, in conditiile in care incidenta virusului HIV la nivel global, la inceputul anilor '80, este prea recenta pentru a influenta distributia genei.

In orice caz, frecventa acestei gene este mult mai redusa in aria fostului Imperiu Roman din perioada 500 I.C. 500 D.C., declara Eric Faure, de la Unversitatea Provence. Cand dr. Faure si Manuela Royer-Carenzi au investigat posibile legaturi intre colonizarea romana si frecventa variantei CCR5-Delta32 pe 19.000 de probe DNA din Europa, au descoperit ca gena mutanta este mult mai putin prezenta in regiunile cucerite de romani. (Infection, Genetics and Evolution).

Dr. Faure crede ca romanii au adus, in regiunile cucerite, o boala la care purtatorii CCR5-Delta32 s-au dovedit mult mai sensibili decat restul populatiei. De altfel, romanii sunt cei care au introdus pisicile si magarii in Europa, iar aceste animale ar fi putut purta agenti patogeni care s-au raspandit la oameni.

Tot romanii au adus in Europa boli transmise de tantari, noteaza dr. Faure. Oamenii care poarta gena CCR5-Delta32 sunt mult mai predispusi sa contracteze virusul Nilului de Vest, care este transmis de tantari.