Procesul Romaniei cu Ucraina privind delimitarea platoului continental intra, incepand de marti, in etapa decisiva, odata cu faza pledoariilor celor doua tari in fata judecatorilor Curtii de la Haga.

In faza scrisa a procesului, care a inceput in septembrie 2004, Romania a sesizat Curtea in privinta cererii de delimitare a platoului continental si a zonelor economice exclusive in Marea Neagra.

In aceasta etapa, argumentele partilor sunt prezentate public si complet, spre deosebire de faza scrisa, in care argumentele juridice au avut un caracter confidential.

Odata cu terminarea fazei orale, pe 19 septembrie, se declanseaza deliberarile Curtii, care se vor finaliza intr-un interval de trei pana la sase luni, in functie de dificultatea deliberarilor si a solutiei care trebuie data.

Curtea va da o hotarare definitiva, obligatorie si executorie. "Putem anticipa ca, la inceputul anului viitor, vom avea o astfel de hotarare in cazul dintre Romania si Ucraina", a declarat Bogdan Aurescu, agentul Romaniei in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ).

Partea romana sustine ca orice criteriu economic - faptul ca zona aflata in disputa dispune de resurse de 100 de miliarde de metri cubi de gaz si 10 milioane de tone de petrol - nu are nicio relevanta in fata Curtii.

Programul pledoariilor

  • 2-5 septembrie: argumentatia Romaniei, cate 3 ore de pledoarii pe zi
  • 9-12 septembrie: argumentatia juridica a Ucrainei si reactiile la argumentatia Romaniei
  • 15-16 septembrie: reactia Romaniei la argumentatia juridica a ucrainenilor, concluziile si solutia propusa de Romania
  • 18-19 septembrie: concluziile Ucrainei si solutionarea situatiei din punctul lor de vedere

Istoricul negocierilor privind platoul continental

  • Negocierile au inceput acum 40 de ani, in 1967, cu URSS pana in 1987
  • Ele au fost reluate cu Ucraina in 1995, in contextul Tratatului politic de baza
  • Intre 1998-2004 au existat 34 de runde de negocieri, 26 dintre ele numai in perioada 2001-2004
  • Septembrie 2004, Romania sesizeaza Curtea Internationala de la Haga
  • 2005-2006 cateva intalniri la nivel de experti, fara niciun rezultat.

Pozitia celor doua parti:

Presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko: "Cand este vorba despre crearea unei pozitii comune in ceea ce priveste zona economica libera din jurul Insulei Serpilor, dupa parerea mea, este o chestiune care ar putea fi solutionata in cadrul dialogului bilateral".

Avocatul Romaniei, Bogdan Aurescu: Termeni de castig si pierdere sunt nelalocul lor. Din perspectiva Romaniei, vom incerca sa convingem Curtea ca avem dreptul la cat mai mult din aceasta zona, pe baza argumentelor. Si echipa Romaniei care va merge in septembrie la Haga nu va uita niciun argument si niciun element de proba care poate fi util pentru argumentatia Romaniei.