Romania doreste ca NATO sa ii asigure o securitate egala cu cea a altor state membre. In acest sens, la Summitului de saptamana viitoare se va discuta si despre un scut antiracheta complementar. Ministrul Apararii, Teodor Melescanu, a declarat pentru BBC ca Romania va pleda, la reuniunea NATO de la Bucuresti, pentru ajungerea la un acord legat de nevoia instalarii unui scut antiracheta complementar celui pe care SUA intentioneaza sa il amplaseze in Polonia si Cehia. Ministrul Apararii a explicat ca Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia nu se afla in raza de actiune a sistemului antiracheta.

"Initiativa SUA de a amplasa sisteme antiracheta in Polonia si in Cehia are efectul de a asigura intr-o proportie de aproape 80% teritoriile tuturor tarilor membre ale NATO impotriva unui atac cu rachete. Intre cei 20% care nu se regasesc in raza de actiune a sistemului se afla mai multe state din sudul Aliantei Nord-Atlantice printre care, evident, si Romania, Bulgaria, Turcia, Grecia si cam astea sunt cele care nu sunt acoperite. In opinia noastra, principiul solidaritatii tarilor membre ale Aliantei Nord-Atlantice si principiul indivizibilitatii securitatii impun ca la nivelul NATO sa completam aceasta initiativa a SUA printr-un sistem care sa permita acoperirea integrala a teritoriilor tuturor tarilor din Alianta Nord-Atlantica", a declarat ministrul roman al Apararii.

Intrebat daca aceasta propunerea va inrautati relatiile Romaniei cu Rusia care se opune amplasarii scutului antiracheta, ministrul Apararii a raspuns: "Sigur, Rusia, cel putin ca pozitie oficiala, eu inteleg aceasta pozitie, insa in mod clar discutiile si negocierile care au loc urmaresc tocmai prin transparenta deciziilor, prin implicarea si a Federatiei Ruse, intr-o anumita masura, sigur, in informatiile respective sa demonstreze faptul ca nu este indreptat impotriva Rusiei", a explicat Teodor Melescanu.