Partidul Conservator a reclamat-o la CSM pe Laura Codruta Kovesi pentru afirmatiile facute la adresa judecatorilor si a unor dosare. Inspectia judiciara a CSM si-a insusit punctul de vedere al lui Voiculescu. Raportul, care recomanda CSM sa "ia pozitie contra afirmatiilor procurorului general", va fi discutat de CSM. Joi, premierul Tariceanu va da curs invitatiei Lidiei Barbulescu de a analiza concluziile raportului CE.

In urma unei plingeri facute de PC, prin care erau reclamate "afirmatiile de natura sa afecteze independenta judecatorilor de la ICCJ", CSM a dispus in noiembrie efectuarea unei inspectii judiciare.

Controlul a fost facut de judecatoarea Constanta Robu, aceeasi care anul trecut a redactat raportul referitor la procurorul Doru Tulus, seful Sectiei a II a din DNA, si care recomanda sanctionarea acestuia.

Constanta Robu si-a insusit aproape ad literam punctul de vedere din plingerea facuta de PC. Nota consemneaza ca declaratiile facute de Kovesi la adresa judecatorilor care au decis restituirea dosarelor de inalta coruptie, judecatori care au reactionat la aceste acuzatii, " au fost intens mediatizate prin intermediul presei scrise, care si-a exprimat adeziunea pentru pozitia adoptata de judecatori si dezacordul pentru demersul procurorului general". Din raport nu reiese cum a ajuns jduecatoarea Robu la aceasta concluzie.

Raportul considera ca, prin declaratiile sale, Kovesi a facut "presiuni inadmisibile asupra activitatii judecatorilor", ca " a crescut potentialul de influentare a actului de justitie". Recomandarea notei de inspectie este ca " CSM sa ia pozitie contra afirmatiilor procurorului general si sa emita in acest sens un comunicat de presa".

Surse din CSM afirma ca raportul nu va influenta prea mult nici sectia de procurori, nici plenul CSM, deoarece "plingerea este facuta de o terta persoana, iar judecatorii nu ne-au sesizat".

Dupa ce judecatorii ICCJ au decis restituirea dosarelor Zambaccian, Copos- Loteria, Rompetrol si Miki Spaga, procurorul general, Luara Kodruta Kovesi, a declarat ca va sesiza CSM pentru a descoperi daca problema este la procurori, care ar putea fi slab pregatiti, sau la judecatori.

Kovesi a atras atentia ca din 300.000 de dosare aflate pe rolul instantelor, au fost restituite pentru vicii de procedura doar 36, iar 10 dintre acestea erau la ICCJ si se refereau la cazurile de mare coruptie. Mai mult, Kovesi a precizat ca dispus o analiza pe toate dosarele returnate de procurori.

Imediat, judecatorii au protestat public, dar nu au sesizat CSM.

Tariceanu, convocat de Barbulescu

Presedintele CSM, Lidia Barbulescu, va discuta joi cu premierul Calin Popescu Tariceanu, despre concluziile raportului CE pe Justitie si despre faptul ca Guvernul nu cerut avizul CSM pe mai multe acte normative. Lidia Barbulescu a avertizat ca atunci cind va fi luata in discutie legea de aprobare a Ordoanantei CNSAS va cere ca aceasta sa fie trimisa spre avizare CSM, care ar putea introduce si amendamente.

Referitor la decizia Curtii Constitutionale prin care a fost desfiintat CNSAS, sefa CSM a declarat ca toate deciziile date de Consiliul sint "nule de drept", acesta fiind un caz in care decizia Curtii actioneaza retroactiv.

In urma cu doua saptamini, Lidia Barbulescu a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu faptul ca si Parlamentul ar trebui sa se pronunte asupra inceperii urmaririi penale a ministrilor, nu doar presedintele. Sesizari asemanatoare au facut atit Camera Deputatilor, cit si Senatul, iar premierul s-a pronuntat intr-un mod similar.