Presedintele poate respinge o singura data propunerea de numire a unui ministru, prin analogie cu nepromulgarea o singura data a unei legi. Motivele respingerii nu pot fi cenzurate de primul-ministru, iar presedintele isi asuma politic refuzul. Este exclusa posibilitatea ca premierul sa reitereze prima propunere. In motivare, Curtea constata ca in Constitutie sint elemente care duc la blocaj institutional inadmisibil. Expertii in drept constitutional sustin ca, potrivit principiului juridic al simetriei, presedintele poate refuza tot o singura data revocarea din functie a unui ministru.

Curtea Constitutionala a explicat in motivare argumentele pentru care presedintele nu poate respinge de mai multe ori propunerea de numire a unui ministru pentru o functie vacanta, putind sa-si exercite acest drept doar o singura data.

"Curtea constata ca pentru evitarea aparitiei unui blocaj institutional in procesul de legiferare, legiuitorul constituant a prevazut in articolul 77, al 2, din Legea fundamentala dreptul presedintelui de a cere parlamentului reexaminarea unei legi inainte de promulgare, o singura data".

In acest fel, Curtea inlatura speculatiile si alegatiile unor politicieni, potrivit carora presedintele s-ar putea folosi de acest drept la nesfirsit, creind astfel un blocaj institutional.

Important este ca in motivare Curtea apreciaza ca aceasta solutie are" valoare constitutionala de principiu in solutionarea conflictelor juridice" dintre autoritatile statului si ca " acest principiul are valoare de aplicatiune generala in cazuri similare". Cu alte cuvinte, de acum inainte ramine statuat dreptul presedintelui de a respinge o singura data un ministru si obligatia premierului de a numi o alta persoana.

Din motivarea Curtii Constitutionale, reiese implicit ca presedintele are dreptul sa refuze revocarea din functie a unui ministru o singura data. Expertii in drept consitutional consultati de HotNews.ro afirma ca in aceasta situatie se aplica principiul de drept al simetriei.

Curtea mai constata ca articolul 85, al 2, din Constitutie, prin care " presedintele numeste si revoca, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului", consacra dreptul presedintelui de " a decide el insusi numirea unor ministri". " Actul de decizie in aceasta faza fiind prin definitie un act de vointa, este evident ca Presedintele are dreptul de a primi propunerea primului-ministru sau de a-i cere sa numeasca o alta persoana", se spune in motivare.

Totodata, Curtea sustine ca articolul 85, al 2, din Constitutie contine premizele unui blocaj institutional, care poate deveni "inadmisibil si de natura sa impiedice buna functionare a Guvernului", in situatia in care conflictul dintre cele doua puteri ale statului este ireductibil.

In situatia in care motivarea Curtii va fi publicata vineri in Monitorul Oficial, premierul ar trebui sa trimita presedintelui Traian Basescu propunerile de numire a lui Teodor Melescanu in functia de ministru al Justitiei si a lui Radu Stroe in cea de ministru al Apararii. Premierul a sustinut ca va trimite propunerile imediat dupa ce motivarea Curtii va fi publicata.

Noile propuneri pot sta la baza unui alt conflict, tinind cont de faptul ca Traian Basescu si-a manifestat dezacordul fata de retragerea de functia de ministru al Apararii a lui Teodor Melescanu. Intr- un comunicat de presa, presedintele argumenta ca o astfel de rocada inaintea summitului NATO ar genera confuzie, lucru negat insa de premier.

UPDATE: Melescanu spune ca nu are de gind sa demisioneze de la Aparare

Teodor Melescanu a spus ca nu are de gind sa demisioneze de la ministerul Apararii pentru a fi numit la Justitie.

Intrebat la finalul sedintei CSAT daca va ramine ministru pina la summitul NATO si daca are de gind sa demisioneze, asa cum au declarat unii liberali ca va face in situatia in care presedintele nu va accepta revocarea sa din functie, Melescanu a raspuns ca nu.

" Nu, nu va faceti probleme, ca nu mi-am dat niciodata demisia de niciunde", a spus ministrul.

Pus in fata aceleiasi intrebari, premierul a refuzat sa raspunda.

Unii dintre liderii PNL, in frunte cu vicepresedintele Ludovic Orban, au spus ca in situatia in care Traian Basescu nu va semna revocarea din functie a lui Melescanu, acesta ar putea sa-si dea demisia.

In aceeasi ordine de idei, liderii liberali au precizat ca daca presedintele nu va accepta nominalizarea lui Radu Stroe la Aparare, va fi propusa din nou Norica Nicolai.