Comisia Europena a avertizat Guvernul sa deblocheze anchetarea ministrilor cercetati de procurori si sa transmita avizele presedintelui, spun surse apropiate CE. Mesajul a fost trimis inaintea intilnirii de vineri dintre Melescanu si Frattini.

Surse apropiate Comisiei Europene au declarat pentru HotNews.ro ca refuzul ministrului interimar al justitiei de a trimite avizele de inceperea urmaririi penale catre procurori a fost privit cu maxima suspiciune, fiind interpretat ca o noua incercare a de a bloca anchetele.

Inaintea intilnirii Melescanu- Frattini, programata pentru vineri, un semnal de avertisment serios referitor la deblocarea dosarelor a fost transmis pe diferite canale catre Ministerul Justitiei si Guvern. Sursele citate spun ca exista riscul ca raportul de monitorizare de la finele acestei luni sa fie mult mai dur, mergindu-se chiar pina la mesajul activarii clauzei de salvgardare.

Melescanu se pare ca a inteles ca la intrevederea de vineri cu Frattini, ce va fi urmata de intilnirea, la Ljubliana, a ministrilor de justitie din UE, nu se poate duce cu avizele netrimise. Mai ales ca intentia partii romane, asa cum a declarat chiar Melescanu, este de a transmite un "mesaj politic clar" de continuare a reformelor si indeplinire a angajamentelor in pofida disensiunilor politice.

Blocarea anchetelor unor ministri era departe de un astfel de mesaj, au declarat sursele citate.

Ministrul Justitiei a trimis marti seara avizele de urmarire penala catre Parchetul General si DNA, declarind totodata cu nu doreste sa cenzureze actele si deciziile Presedintelui si nici sa blocheze ancheta, intelegind responsabilitatea care ii revine pe linie administrativa. Miercuri dimineata doarele au ajuns la procurori.

Presedintele Traian Basescu l-a avertizat in doua rinduri pe Melescanu ca il va suspenda din functie sub acuza de abuz in serviciu daca nu da drumul avizelor. Aceste avertismente cumulate cu cele venite din partea Comisiei Europene se pare ca l-au determinat pe Melescanu sa se razgindeasca.