Ministrul apararii nationale, Mihai Fifor, va lua parte sambata, de la ora 12.00, in Cetatea Aradului, la ceremonia de predare-primire a comenzii Batalionului Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii, informeaza MApN.

Tot cu acest prilej, ministrul apararii nationale va asista si la un cross omagial, organizat de Universitatea Aurel Vlaicu si Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentara, in cadrul caruia vor fi promovate valorile proiectului "Invictus", menit sa contribuie la cresterea gradului de informare, in randul publicului, fata de problematica militarilor raniti in teatrele de operatii.

Batalionul Mixt Romano-Ungar a fost infiintat pe data de 20 martie 1998 prin semnarea, la Budapesta, a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare. Unitatea a fost prima de acest gen din Armata Romaniei si, totodata, prima unitate mixta de nivel batalion din lume, avand un efectiv de 899 militari.

Comanda Batalionului (comandant, loctiitor, sef de stat major si loctiitor al acestuia) este asigurata de ambele parti, prin alternanta, respectiv comanda Companiei Mixte de Stat Major este asigurata de catre ofiteri din fiecare parte, cate un an, prin rotatie.

Modulul Romanesc al Batalionului Mixt Romano-Ungar de Mentinere a Pacii, ca parte integranta a Batalionului 191 Infanterie "Colonel RADU GOLESCU", isi desfasoara activitatea in Cetatea Aradului.

In cursul acestei saptamani, militarii aradeni au participat la exercitiul WISE FORESIGHT 2017, care a avut loc in localitatea Hodmezovasarhely, din Ungaria.Partea ungara a detinut, in acest an, comanda Batalionului Mixt.