Ministrul Educatiei, Liviu Pop, afirma, intr-un interviu acordat agentiei Agerpres, ca exista o discutie privind introducerea unei noi sesiuni de bacalaureat care ar trebui organizata 'undeva in decembrie, poate februarie'. El spune ca 'deocamdata este o chestiune de discutii' si ca nu se va schimba nimic pentru cei care urmeaza sa dea bacalaureatul anul viitor. Initiativa vine pe fondul scaderii dramatice a numarului de studenti din cauza crizei demografice, dar si din cauza bacalaureatului in conditii de corectitudine.

Liviu PopFoto: Facebook-Liviu Pop

'Este o discutie de a introduce o noua sesiune de bacalaureat si eu cred ca este necesara. Cat de utila este sesiunea din august, deja stim. Am vazut in ultimii zece ani de zile cati absolventi s-au prezentat in august si cati au luat examenul de bacalaureat. Si anul acesta am avut un numar mare de persoane care s-au inscris si totusi prezenta a fost foarte, foarte mica. Din punctul meu de vedere, cred ca un examen de bacalaureat, o alta sesiune ar trebui organizata undeva in decembrie, poate februarie, fiind vacanta de iarna', a spus Pop, care considera ca legea permite organizarea unei a treia sesiuni de bacalaureat.

In opinia sa, a treia sesiune de bacalaureat ar putea deveni realitate anul viitor: "Daca o gandim, sa o gandim pentru anul viitor. Plecand de la realitate, noi o sa dam publice toate datele vizavi de cati s-au inscris, cati au participat, care a fost procentul. Eu cred ca din iulie pana in decembrie este timp suficient sa se pregateasca acei care nu si-au luat examenul de bacalaureat".

Acesta a invocat faptul ca "in ultimii zece ani aproape 2.000.000 de romani au terminat clasa a XII-a dar, dintre acestia, "aproape jumatate nu si-au luat bacalaureatul, mai precis 800 si ceva de mii". Dintre acestia, "700.000 sunt pe zona liceelor tehnologice", a precizat ministrul.

"De ce asa de multi nu si-au luat examenul de bacalaureat? Este o intrebare la care cu toti trebuie sa ne raspundem, fapt pentru care aici trebuie sa regandim pe de-o parte tipul examenului de bacalaureat", crede acesta.

Liviu Pop spune, in acest interviu, ca invatamantul profesional trebuie coroborat cu liceul tehnologic, "iar lucrul acesta trebuie sa il facem in noul proiect a legii educatiei nationale care anul viitor sa fie pregatit pentru a intra in septembrie - octombrie in Parlamentul Romaniei pentru dezbatere".