Traian Basescu a trimis ministrului justitiei documentele sigilate in copie de la dosarele ministrilor. Teodor Melescanu este avertizat ca nu are dreptul sa studieze sau sa faca publice dosarele. Ministrul interimar al Justitiei refuzase in cursul diminetii sa trimita cererile de urmarire penala a celor opt fosti si actuali ministri anchetati de procurori, sustinand ca documentatia primita de la Palatul Cotroceni este incompleta. Purtatorul de cuvant al DNA, Livia Saplacan, a declarat pentru HotNews.ro ca Departamentul a trimis Presedintiei toate probele aferente faptelor pentru care ministrii sint cercetati.

Ministrul interimar al Justitiei, Teodor Melescanu, a refuzat sa trimita in cursul diminetii cererile de urmarire penala a celor opt fosti si actuali ministri anchetati de procurori, sustinand ca documentatia primita de la palatul Cotroceni este incompleta.

Aceasta este o premiera in justitie, fiind pentru prima oara cind Ministerul refuza sa trimita, potrivit procedurii, cererile la Parchet.

Intr-un comunicat de presa, Ministerul Justitiei precizeaza ca din verificarea facuta " a rezultat ca documentatia primita de la Presedintie este incompleta, constind doar in referatele procurorilor de cauza si ale procurorilor sefi ai strucuturilor de parchet, lipsind dosarele propriu-zise. Intr-o atare imprejurare ministrul justitiei nu a putut pune la dispozitia parchetului dosarele, in conditiile legii".

Dosarele sint sigilate si asa trebuie sa ramina

Administratia prezidentiala a trimis in cursul dupa-amiezii copiile documentelor catre ministrul Justiei, acestea aflandu-se in plicuri sigilate. Teodor Melescanu este atentionat ca nici el, nici alta persoana din minister nu au dreptul sa studieze documentele, acestea fiind probe la un dosar in curs, ci doar sa le transmita la Parchetul General.

Presedintia precizeaza intr-un comunicat de presa ca "pentru a nu mai putea fi invocate pretexte de blocare sau intirziere a actului de justitie", a trimis ministrului interimar al Justitiei " toate documentele primite in copie". Acestea se afla insa in plicuri sigilate la care nimeni nu are dreptul sa umble.

Traian Basescu il atentioneaza pe Teodor Melescanu ca nu are dreptul "studierii documentelor care au stat la baza referatelor procurorilor", el avind doar "rolul de a primi dosarul cauzei si de a-l transmite catre Parchetul General". Mai mult, presedintele atrage atentia ca nici ministrul, nici o alta persoana din cadrul ministerului Justitiei "nu poate avea acces la copiile transmise, deoarece acestea constituie probe la dosar". "Aceste probe nu pot fi cercetate, copiate sau facute publice, avind in vedere faza de procedura in care se afla", se mai precizeaza in comunicat.

"Teodor Melescanu este rugat sa ia toate masurile pentru a asigura securitatea documentelor si sa respecte sigiliul Administratiei Prezidentiale, unde documentele trebuie sa se intoarca", se afirma in comunicatul de la Palatul Cotroceni.

DNA a trimis toate probele

Intr-o declaratie pentru Hotnews.ro, Livia Saplacan, purtatorul de cuvint al DNA, a precizat ca la Presedintie "s-au trimis toate probele aferente faptelor pentru care fiecare dintre ministrii sau fostii ministri este investigat".

Aceasta inseamna, a explicat Livia Saplacan, ca daca, de exemplu, " Intr-un dosar sint cercetate mai multe persoane dintre care una e ministru in functie sau fost ministru, s-au transmis doar probele eferente faptelor savirsite de respectiul ministru".

Curtea Constitutionala i-a dat mina libera presedintelui

In decizia din 6 decembrie a Curtii Constitutionale prin care Ordonanta initiata de fostul minisitru, Tudor Chiuariu, a fost declarata neconstitutionala, la fel si citeva articole din Legea raspunderii ministeriale, se precizeaza ca presedintele presedintele nu are voie sa faca cercetari preliminarii cu privire la urmarirea penala a unui ministru si nici sa aiba la dispozitie toate documentele din dosarul aflat la procurori.

"Presedintele nu are obligatia de a efectua cercetari proprii sau de a incredinta unor structuri extrajudiciare verificarea faptelor penale cu care sint sesizate", deoarece asemenea cercetari " au caracter de acte de urmarie penala sau de acte premergatoare urmaririi penale si sint cu totul straine statului juridic constitutional.

Articolul 16 din Legea raspunderii ministeriale care prevedea ca presedintele trebuie sa trimita documentele primului ministru si ministrului justitiei a fost declarat neconstitutional in aceeasi decizie a Curtii. Cu alte cuvinte, presedintele este obligat doar sa-i comunice minisirului justitiei faptul ca a dat aviz pentru inceperea urmaririi penale a unor ministri.

Curtea a precizat ca presedintele nu poate fi cenzurat in nici un fel in fel in exercitarea dreptului de a aviza urmarirea penala a unor ministri, nici in ce priveste modul de decizie, nici in cel in care transmite decizia, fapt care i-ar restringe drepturile constitutionale.

Pe de alta parte, ministrul justitiei nu are dreptul sa se uite in dosarele de cauza, tocmai pentru a nu putea interveni in ele. Aceasta prevedere a fost ceruta de Comisia Europeana.

Surse din parchet sustin ca motivul pentru care dosarele complete ale procurorilor nu sint trimise ministrului justitiei este legat de faptul ca, probabil, acte din dosar instrumentate de procurori vor ajunge la impricinati sau in presa.

Traian Basescu a dat aviz pozitiv de inceperea urmaririi penale pentru opt actuali si fosti ministri inca de miercuri, zi in care cererile de declansare a procedurii au fost trimise la Ministerul Justitiei. Desi Teodor Melescanu, numit in aceeasi zi ministru interimar, a declarat ca joi va inainta cererile catre parchet, a avut nevoie de inca o zi pentru a se consulta cu jurisitii si a lua decizia retrimiterii documentelor catre Cotroceni.

Cei opt fosti si actuali ministri sunt: Adrian Nastase, Victor Babiuc, Miron Tudor Mitrea, Tudor Alexandru Chiuariu, Nicolae Paul Anton Pacuraru, Decebal Traian Remes, Nagy Zsolt si Ioan Codrut Seres.

In comunicatul MJ, numele lui Nagy Zsolt nu este mentionat.