Cateva mii de pelerini au asistat, marti dimineata, la procesiunea scoaterii raclei cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitana din Iasi, acestea fiind depuse intr-un baldachin in curtea lacasului de cult. A fost necesara interventia jandarmilor pentru a-i proteja pe preotii care purtau racla pe umeri, pe drumul catre baldachinul instalat in curtea catedralei, relateaza News.ro.

Pelerinaj la Sf. Parascheva (Iasi)Foto: Agerpres

Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa din interiorul Catedralei Mitropolitane, marti dimineata, intr-o procesiune la care au asistat cateva mii de credinciosi.

Racla a fost purtata pe umeri de catre preoti, fiind necesara interventia jandarmilor, intrucat oamenii prezenti in catedrala s-au imbulzit pentru a atinge sfintele moaste.

Oamenii s-au asezat la rand inca din noaptea de luni spre marti in jurul catedralei, coada pelerinilor masurand cateva sute de metri.

La Iasi, au ajuns marti dimineata si cateva mii de pelerini din localitatea Voluntari, deplasarea efectuandu-se cu autocare puse la dispozitie de primaria condusa de Florentin Pandele.

Peste 150.000 de credinciosi sunt asteptati in aceasta saptamana la Iasi sa se inchine la moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva.

Anul acesta, pelerinii care vin la Iasi se vor putea inchina si la moastele Sfintei Intai Mucenite si Intocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Manastirea Neamt.

Sute de politisti si jandarmi vor fi mobilizati in timpul pelerinajului de la Iasi. Pentru pelerini a fost creat un culoar special de acces catre Catedrala Mitropolitana. Sfanta Liturghie este programata sambata, 14 octombrie, si se va desfasura in fata Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Stefan cel Mare.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma municipiul Iasi in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare.In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii, au stat si cate 10-12 ore la coada, pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, randul pelerinilor atingand cativa kilometri.