Inspectia Judiciara si-a nuantat miercuri seara pozitia fata de modificarile la legile justitiei anuntate de catre ministrul Tudorel Toader, inclusiv trecerea IJ la Ministerul Justitiei, dupa ce a transmis, printr-un comunicat de presa, caapreciaza intentia ministrului de a consolida independenta sa fata de Consiliul Superior al magistraturii si ca modificarile sunt in acord cu pozitiile adoptate de institutie. IJ saluta orice initiativa vizand consolidarea independentei sale, dar subliniaza ca autonomia este singura solutie pentru o activitate eficienta, scrie news.ro.

"Avand in vedere reactiile din spatiul public generate de pozitia Inspectiei Judiciare in cazul propunerilor formulate de ministrul justitiei , facem urmatoarele precizari:1. Inspectia Judiciara saluta orice initiativa de consolidare a independentei sale. 2. In opinia noastra, in contextul actual, autonomia institutionala a Inspectiei Judiciare este singura solutie pentru realizarea efectiva a misiunii sale", transmite IJ.

De asemenea, isi reafirma increderea ca orice modificare a statutului Inspectiei Judiciare va fi realizata in interesul superior al functionarii eficiente a justitiei ca serviciu public.

Purtatorul de cuvant al IJ, Alin Bogdan Alexandru, declara miercuri, dupa modificarile anuntate de ministrul Justitiei, ca reprezentantii Inspectiei Judiciare apreciaza intentia ministrului de a consolida independenta acestei institutii fata de Consiliul Superior al Magistraturii si sustin ca modificarile sunt in acord cu punctele de vedere ale Inspectiei referitoare la necesitatea autonomiei.

"Apreciem intentia ministrului justitiei de a consolida independenta Inspectiei Judiciare fata de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceste modificari sunt in acord cu pozitiile pe care Inspectia le-a avut in decursul timpului legate de necesitatea unei autonomii reale a Inspectiei Judiciare", a declarat, miercuri, Alin Bogdan Alexandru.

Modificarile semnificative la cele trei legi ale justitiei anuntate miercuri de ministrul Tudorel Toader vizeaza majorarea vechimii pentru promovarea magistratilor, dar si procedura de numire a sefilor instantelor si Parchetelor.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia si sefii DNA si DIICOT vor fi numiti de Sectia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, si nu a presedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, si nu de 3 ani, ca in prezent.

Seful instantei supreme va fi numit in continuare la propunerea presedintelui. De asemenea, magistratii pensionari nu mai pot fi reincadrati. O alta modificare vizeaza infiintarea unei a treia directii in cadrul Parchetului General, pe langa DNA si DIICOT, care va face urmarirea penala in cazul magistratilor suspectati de comiterea unor infractiuni.

Totodata, modificarile vizeaza ca solutiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de catre procurorul ierarhic superior, cand sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. In actuala lege, procurorul superior poate infirma o solutie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.

O alta modificare semnificativa este ca Inspectia judiciara a CSM va trece la Ministerul Justitiei.

"Respectand deplina independenta, autonomie, pe care o are. Nu intra sub conducerea factorului politic, ramane cu totul, eventual exista si o solutie mai radicala de a o autonomiza, o institutie separata a statului roman, dar care sa nu fie dependenta de CSM. Nu CSM-ul sa ii faca regulamentul de organizare, sa-i aprobe rapoartele si celelalte, ca dupa aceea ei sa se duca in control la corpul de magistrati", a explicat ministrul Justitiei.

Proiectul de lege prezentat de ministrul Justitiei vizeaza modificarea celor trei legi privind statutul procurorilor si judecatorilor, organizarea judiciara si cea privind Consiliul Superior al Magistraturii.