Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justitiei, il acuza pe Tudorel Toader ca "preda Justitia PSD-ului si ALDE", adaugand ca "Toader egal Stanoiu". Monica Macovei condidera ca Tudorel Toader, "uns ministru ca sa distruga Justitia" propune "3 modificari fatale pentru Justitie si tara". Modificarile la care face referire Monica Macovei sunt excluderea presedintelui Romaniei din procedura de numire a procurorilor sefi, trecerea Inspectiei Judiciare din subordinea CSM in cea a Ministerului Justitiei si crearea unei noi directii in cadrul Parchetului General, separat de DNA si DIICOT, care ii va ancheta penal pe magistrati.

Monica MacoveiFoto: Parlamentul European

Reactia Monicai Macovei la modificarile anuntate de Tudorel Toader la legile justitiei:

"Pofta ce-au poftit: Toader preda Justitia PSD-ului si ALDE. Toader egal Stanoiu.

Tudorel Toader, uns ministru ca sa distruga Justitia, propune 3 modificari fatale pentru Justitie si tara.

1. Presedintele este exclus din procesul de numire a procurorilor cu functii de conducere de la DNA, DIICOT si Parchetul General si inlocuit cu CSM, format din 19 membri. Exact ca pe vremea lui Stanoiu.

Toader intra cu bocancii peste angajamentele asumate de Romania in 2007 ca sa ne integram in Uniunea Europeana. Cele 3 legi ale Justitiei adoptate in 2005 au fost salutate de Comisia Europeana si au avut un rol decisiv in intrarea Romaniei in UE. Atunci, de ce le schimbam? Ca dovada, Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) cere expres sa nu se modifice procedura de numire si revocare a conducerii DNA, DIICOT si PG, care, din 2005, se finalizeaza prin decizia presedintelui si care a functionat foarte bine. Ratiunea este simpla: un organ colectiv - CSM - nu raspunde pentru nicio decizie luata. In schimb, presedintele tarii are nume si fata si poate fi sanctionat de electorat pentru deciziile proaste.

2. Inspectia judiciara, care ii cerceteaza disciplinar pe judecatori si procurori, trece la Ministerul Justitiei, tot ca pe vremea lui Stanoiu, cand inspectia era folosita ca instrument politic, facut dosare la comanda si pentru santajarea magistratilor. Moartea procurorului Panait nu inseamna nimic pentru Toader&comp.

3. Crearea unei structuri speciale de parchet care sa ii ancheteze pe procurori si judecatori, scotandu-i de sub competenta DNA. Toader vrea sa rupa bucati din DNA si ma indoiesc ca nu va continua si cu alte departamente din DNA, mutandu-le prin alte locuri. DNA a demonstrat de 12 ani ca poate combate eficient coruptia in randul magistratilor si niciodata nu schimbi ceva care functioneaza bine, decat daca vrei sa distrugi ceea ce functioneaza.

Ma astept ca Toader sa mai aduca doua birouri in cabinetulul lui pentru Stanoiu si Nastase. Sau poate sunt deja."