Fortele armate canadiene vor trimite aproximativ 135 de militari si patru avioane CF-18 Hornet ale Aviatiei Regale Canadiene la Constanta pentru a participa la activitatile de politie aeriana ale NATO din septembrie pana in decembrie, scrie Agerpres, citand un comunicat al Ambasadei Canadei. Misiunea face parte din operatiunea Reassurance si reprezinta contributia Canadei la masurile de asigurare si disuasiune ale NATO.

Aceste masuri demonstreaza angajamentul colectiv al aliatilor de a proteja populatiile si teritoriile tarilor membre NATO, e arata in comunicatul citat: "Fortele Armate Canadiene si-au asumat principiul apararii colective al Aliantei, care este esenta tratatului fondator al NATO. Militarii nostri sunt bine antrenati si hotarati sa contribuie la activitatile consolidate de politie aeriana ale NATO care asigura integritatea spatiului aerian al aliatilor. Ei sunt mandri sa reprezinte Canada si ceea ce are ea mai bun de oferit", afirma general-locotenentul Steve Bowes, comandantul Comandamentului Operatiunilor Interarme.

La randul sau, locotenent-colonelul Mark Hickey, comandantul Fortei operationale aeriene in Romania, subliniaza ca aceasta este o unitate competenta si flexibila, pregatita oricand sa-si puna resorturile in miscare si sa ofere sprijin atunci cand Canada considera ca este necesar.

Militarii canadieni care formeaza Forta operationala aeriana din Romania fac parte in principal din Escadrila 409 Aviatie Vanatoare de la Baza Aeriana 4 Wing Cold Lake, ei fiind insotiti de personal al 2 Air Expeditionary Wing si 17 Wing Winnipeg.

Fortele Armate Canadiene au desfasurat pentru prima oara o Forta operationala aeriana in Romania in cadrul operatiunii Reassurance din aprilie pana in august 2014, la Baza Aeriana 71 din Campia Turzii a Fortelor Aeriene Romane.