Coalitia pentru Familie (CpF) a publicat pe site-ul propriu un set de 50 de masuri pentru politici publice privind familia. Cele 50 de masuri asumate de organizatie sunt rezultatul unei consultari publice lansate in 2015 pe tema problemelor familiei. Raportul rezultat in urma consultarii, publicat la acel moment ca atare, continea o serie de propuneri care nu au fost asumate de Coalitia pentru Familie. Documentul oficial, asumat de CpF, poate fi consultat aici, si propune o serie de masuri precum reducerea unor impozite pentru cuplurile casatorite, anularea subventiilor publice pentru avort si mijloace contraceptive, reducerea TVA la produse de igiena si ingrijire necesare copiilor de pana la 3 ani.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • Erata: In versiunea initiala a articolului, Coalitiei pentru Familie ii erau atribuite o serie de propuneri pe care, de fapt, organizatia nu si le asumase. Ele faceau parte din setul de propuneri rezultate in urma consultarii publice, document publicat, se asemenea, pe site-ul Coalitiei pentru Familie. Am operat modificarile necesare in text, astfel incat in acest moment prezentam doar propunerile de politici asumate de CpF.
  • UPDATE Coalitia pentru Familie precizeaza, intr-un drept la replica publicat pe site-ul sau, ca "motivele pentru care solutiile asumate de noi difera, uneori radical, de propunerile inaintate de participantii la sondaj tin atat de necesitatea respectarii cadrului legal in vigoare, a drepturilor si intereselor legitime, cat si de realitatile obiective din societatea romaneasca, realitati pe care nu le putem nici nega, nici ocoli".
    Dreptul la replica al Coalitiei pentru Familie poate fi citit si aici.

I. INSTITUTII PENTRU FAMILIE

Crearea unei structuri dedicate ¬ Secretariatul de Stat pentru Familii (SSpF) ¬ in cadrul Ministerului Muncii:

Crearea unui Institut de studii pentru Familie / Institut pentru Familii (IPF) prin colaborarea intre institutiile de stat si structurile, non-guvernamentale.

Crearea, in cadrul Parlamentul Romaniei, a unei Comisii permanente pentru Problemele Familiei, al carei scop va fi analizarea, revizuirea si reformularea prevederilor legislative privind familia.

II. CULTURA FAMILIEI

Campanii in parteneriat Stat ¬ Asociatii de Familii, pentru constientizarea importantei familiei si casatoriei, maternitatii si

Masuri si consiliere pentru asumarea rolurilor familiale conform varstei si sexului, impotriva deresponsabilizarii parintilor, alienarii sotilor, sexualizarii precoce a copiilor. Modificarea, in sensul inaspririi, a legilor privind pornografia si publicitatea, pentru a). protectia minorilor; b). prohibitia publicitatii la servicii sexuale mascate; c). suprimarea publicitatii indecente la produse si servicii comune.

Majorarea pedepselor penale pentru agresiunea asupra femeii insarcinate; recunoasterea copilului nenascut ca victima distincta in cazurile de violenta domestica.

Anularea subventiilor publice pentru avort si mijloace contraceptive; directionarea fondurilor astfel eliberate catre servicii de sanatate materna.

Majorarea pedepselor pentru pruncuciderea imediat dupa nastere, la nivelul celor din Codul Penal anterior.

III. LOCUINTE PENTRU FAMILII

Continuarea programului ¬Prima Casa¬ si diversificarea acestuia prin optiunea de subventionare a chiriilor pentru familiile tinere (¬Prima Chirie¬).

Construirea din fondurile administratiilor locale a unor locuinte pentru a le inchiria tinerelor familii pe o perioada de maxim 10 ani cu posibilitatea cumpararii acestora de catre chiriasi.

IV. MASURI PENTRU STIMULAREA NATALITATII SI REDRESAREA DEMOGRAFICA

O suma substantiala acordata la fiecare nastere, incepand de la cel de-al doilea copil, destinata exclusiv utilizarii pentru una din urmatoarele optiuni: a). renta viagera pentru mama, b). constructia sau renovarea locuintei, c). bursa de studii pentru copii.

Pentru mamele cu cel putin 3 copii, posibilitatea de reducere a varstei de pensionare cu cate 2 ani pentru fiecare copil.

Reducerea TVA la 5% pentru produsele de igiena si ingrijire necesare copiilor de pana la trei ani de viata extrauterina (ex. scutece, imbracaminte si incaltaminte pentru copii, produse pentru igiena corporala, mobilier pentru copil ¬ leagan, scaun, pat si scaun de masina).

Extinderea concediului pentru cresterea copilului pana la varsta de 3 ani de viata extrauterina, respectiv 5 ani de viata extrauterina, pentru copilul incadrat in oricare dintre gradele de handicap.

Acordarea unei indemnizatii pentru femeia insarcinata (dupa 14 saptamani de sarcina) care sa o sprijine in acoperirea nevoilor speciale care apar in perioada sarcinii.

Incurajarea practicarii meseriei de bona/dadaca. Asigurarea optiunii de furnizare a serviciilor de bona profesioniste.

Incurajarea adoptiei interne (de catre familii din Romania) prin campanii publice de constientizare, prin identificarea activa a parintilor cu potential de adoptie si prin simplificarea procedurilor de adoptie.

Sprijinirea cuplurilor infertile in vederea adoptiei, sau pentru remedierea infertilitatii prin tehnologii procreative naturale/etice.

Acordarea de sprijin constand in stimulente materiale (prime de reintegrare), consiliere juridica, economico-profesionala si psiho-sociala pentru revenirea in tara a familiilor tinere emigrate.

Incurajarea mutarii si dezvoltarii in zona rurala a comunitatilor de familii tinere, stimularea asocierii acestor familii in proiecte comune pe termen mediu (ex.ferme zootehnice, livezi, podgorii, etc) si facilitarea accesului produselor acestora pe pietele urbane.

V. ARMONIZAREA VIETII DE FAMILIE CU CARIERA

Incurajarea contractelor de munca cu timp flexibil si a tele-muncii pentru parinti.

Cresterea numarului de zile libere pentru tati la nasterea unui copil.

Infiintarea si sustinerea de Centre pentru Familie (Family Points) ¬ locatii special amenajate cu servicii diverse, flexibile, dedicate si personalizate, precum: posibilitatea lasarii copilului mic in grija specializata pe perioade scurte pentru ca parintii sa poata realiza activitati strict necesare si urgente.

Asigurarea la locul de munca a unui mediu propice si pentru familiile angajatilor. Sustinerea angajatorilor care aplica aceste masuri, dupa modelul facilitatilor oferite companiilor care opereaza in zone defavorizate.

Stimularea angajarii parintilor din familii numeroase, prin asigurarea de subventii/facilitati angajatorilor, dupa modelul facilitatilor oferite companiilor care opereaza in zone defavorizate.

VI. PROTECTIA PERSOANELOR VARSTNICE

Sustinerea ingrijirii la domiciliu a varstnicilor, in special de catre familie, dar nu numai, din bugetul primariilor. Programe de ingrijire si implicare pentru bunici.

Tichete de vacanta pentru familii, care sa permita acestora anual un timp liber impreuna, in Romania.

VII. STABILITATEA CASATORIEI SI PROTEJAREA COPIILOR

Incurajarea consilierii/medierii de familie in vederea imbunatatirii relatiilor de cuplu si a prevenirii divorturilor.

Obligativitatea, in cazul sotilor cu copii minori aflati in intretinere care intentioneaza sa divorteze, a unui plan de consiliere/mediere familiala si a unui plan de finantare a educatiei minorilor asumat si semnat de ambii parint

Eliminarea accesului minorilor la servicii de avort si de ¬planificare¬ familiala fara acordul parintilor.

Majorarea varstei consimtamantului sexual la 16/18 ani.

Apararea copiilor de abuzuri prin inasprirea pedepselor pentru infractiuni sexuale indreptate impotriva lor.

VIII. PUNEREA IN PRACTICA A DREPTULUI PARINTILOR DE A-SI EDUCA COPIII CONFORM CU PROPRIILE VALORI

Participarea asociatiilor de parinti la toate etapele procesului decizional institutionalizat, la stabilirea programelor scolare si a continutului manualelor care privesc educatia moral-valorica (educatia religioasa, educatia pentru sanatate si familie etc).

Legalizarea ¬educatiei acasa¬ (homeschooling), dupa modelul nord-american.

Revenirea la 7 ani ca varsta minima obligatorie de scolarizare.

IX. MASURI FINANCIARE IN SPRIJINUL FAMILIEI

Reducerea impozitelor pe venit si pe proprietati ale cuplurilor casatorite, pentru prima proprietate.

Dublarea actualelor deduceri personale din impozitul pe venit pentru persoanele aflate in intretinere. Continuarea programului cu reduceri progresive ale impozitelor pe venit pentru persoanele cu copii minori in intretinere.

Incurajarea microeconomiei si a initiativelor economice familiale (intreprinderi de tip familial) prin diminuarea sau anularea totala a impozitarii acestora.

Includerea in sumele deductibile din impozitul pe venit a cheltuielilor pentru servicii si bunuri de consum de baza destinate cresterii si educarii copiilor prescolari.

Cresterea la 5% a sumei maxime redirectionabile din impozitul pe venitul persoanelor fizice catre persoanele juridice non-profit care ofera activitati sportive, educative, culturale etc. pentru copii.

Actualizarea, anual, a oricarui sprijin financiar in raport cu salariul minim pe economie.

Monitorizarea apropierii graduale a beneficiilor acordate familiilor din Romania (in prezent 1,32% din PIB) de media europeana a acestor beneficii (in prezent 2,2% din PIB).

X. MASURI VIZAND SANATATEA FAMILIEI

Completarea, de urgenta, a retelei medicilor de familie, in asa fel incat sa fie oferit acces real pentru intreaga populatie la serviciile medicale.

Implementarea in reteaua medicilor de familie a programului ¬telemedicina¬, care sa ofere diagnostic si tratament specializat pacientilor aflati la distante mari de spitale.

Asigurarea in practica si in timp real necesar a tuturor investigatiilor (inclusiv imagistice) si tratamentelor privitoare la prevenirea, diagnosticarea la timp si profilaxia cancerelor mamare si uterine, precum si a obezitatii infantile.