Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marţi, la prima reuniunea a Comitetul interministerial pentru Brexit care are loc la Palatul Victoria, ca Romania va ramane aliata cu Marea Britanie, indiferent daca tara va fi in afara sau in interiorul UE, scrie News.ro. Acesta a subliniat ca masura este necesara pentru ca drepturile românilor care trăiesc, muncesc sau învaţă în Marea Britanie sa fie protejate in continuare.

Sorin GrindeanuFoto: Captura TVR1

”Am hotărât să convoc astăzi (marţi - n.r.) prima reuniunea a Comitetul interministerial pentru Brexit. După cum ştiţi, la finalul acestei săptămâni, pe 29 aprilie, Consiliul European va adopta liniile directoare ale mandatului pe care Comisia Europeană îl va avea în negocierile cu Marea Britanie. Cred că primul lucru pe care trebuie să-l subliniem este că rămânem prieteni şi aliaţi cu Marea Britanie, indiferent de locul pe care ţara îl va avea - în afara sau în interiorul UE, un mesaj important pe care ţin să-l dau la începutul acestei întâlniri”, a afirmat premierul Sorin Grindeanu.

El a subliniat că prioritatea României numărul unu este ca ”acest proces să aibă un impact cât mai mic asupra românilor care trăiesc, muncesc sau învaţă în Marea Britanie, pentru că drepturile lor trebuie a fi protejate, iar negocierile în acest sens trebuie duse în echipă cu cei de la Comisia Europeană”.

De asemenea, şeful Executivului a reamintit direcţiile pe care ţara noastră trebuie să le urmărească în timpul negcierilor pentru Brexit.

”Pe lângă asta, sunt alte două direcţii pe care cred că România trebuie să le urmărească în cadrul acestor negocieri şi anume păstrarea alocărilor bugetare aferente politicii de coeziune şi politicile agricole comune pe exerciţiul bugetar 2014-2020 şi bineînţeles consolidarea cooperării UK- Uniunea Europeană post Brexit în domeniul securităţii şi de asemenea în cel al relaţiilor externe. Sunt câteva linii directoare pe care am vrut să le amintesc la începutul reuniunii noastre”, a mai spus Grindeanu.

În contextul dezbaterilor din ultimul timp din domeniul Justiţiei, înainte de a începe reuniunea Comitetului interministerial pentru Brexit, premierul Sorin Grindeanu a avut o scurtă discuţie cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.