Primatele se confrunta cu o "criza de extinctie", 60% dintre specii fiind amenintate, potrivit specialistilor, care au evaluat starea de conservare a mai mult de 500 de specii, relateazaBBC.

PrimateFoto: Colaj foto

Un studiu realizat la nivel mondial, care reuneste mai mult de 30 de specialisti, a evaluat starea de conservare a mai mult de 500 de specii individuale. Astfel, acestia au descoperit si ca 75% dintre specii reprezinta populatii aflate in declin. Constatarile au fost publicate si in revista Science Advances.

Profesorul Jo Setchell de la Universitatea din Durham, un membru al echipei, a explicat ca principalele amenintari sunt defrisarile masive si braconajul in scopuri comestibile.

"Padurile sunt distruse atunci cand habitatul primatelor este convertit in agricultura industriala, lasand, astfel, animalele fara adapost", a declarat acesta pentru BBC News.

Profesorul Serge Wich de la Universitatea John Moores din Liverpool a subliniat faptul ca pierderea de specii de primate echivaleaza cu pierderea de paduri, care sunt esentiale pentru viitorul propriei noastre specii.

"Aceste paduri ofera servicii esentiale pentru oameni", a spus acesta.

Dr. Christoph Schwitzer, de la Uniunea Internationala pentru Conservarea Naturii, crede cu tarie ca "printr-un efort concentrat din partea guvernelor si conservationistilor, extinctia primatelor poate fi oprita".

Cercetarea mai subliniaza ca aplicarea unor proiecte de conservare a speciilor amenintate ar putea schimba situatia existenta.