Anchetatorii au ridicat, vineri, defibrilatorul din dotarea ambulantei SMURD care a sosit la domiciliul lui Ioan Gyuri Pascu in urma apelului la 112 pentru a fi verificat in cadrul anchetei de moarte suspecta, au spus surse judiciare pentru News.ro.

Defibrilatorul a fost ridicat impreuna cu mai multe documente medicale intocmite de medicii de la cele doua servicii de urgenta chemate sa intervina, respectiv SMURD si Serviciul de Ambulanta Bucuresti si Ilfov. Urmeaza ca aparatul sa fie supus unor verificari astfel incat sa se stabileasca daca a functionat corespunzator.

Sursele citate au precizat ca, vineri nu au fost facute audieri in acest caz, urmand ca anchetatorii sa stabileasca ce persoane pot da detalii relevante anchetei in calitate de martor.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a deschis, luni, dupa decesul lui Ioan Gyuri Pascu, un dosar in care se fac cercetari pentru moarte suspecta.

Actorul si muzicianul Ioan Gyuri Pascu a murit la varsta de 55 de ani, luni dimineata, in locuinta fostei sale sotii, din Bucuresti. In urma necropsiei facute, la solicitarea familiei, la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", s-a stabilit drept cauza a decesului afectiunea de cord de care suferea artistul, pe fondul diabetului preexistent.

Dupa ce jurnalistii de la GSP au scris, miercuri, ca Gyuri Pascu a chemat o ambulanta cu doua ore inainte de deces, in noaptea de duminica spre luni, iar medicul care a ajuns la locuinta acestuia i-a pus diagnosticul de "atac de panica" si i-a administrat o jumatate de fiola de diazepam, Colegiul Medicilor, Ministerul Sanatatii si Serviciul de Ambulanta Bucuresti au inceput anchete in acest caz.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat, a declarat, joi, ca medicul de la Serviciul de Ambulanta nu i-a facut o electrocardiograma lui Ioan Gyuri Pascu si exista suspiciuni ca anumite chestiuni au fost privite superficial, precizand ca trebuie vazut care era atunci starea pacientului si de ce a decis medicul asa. Raed Arafat a precizat ca in cazul in care se sesizeaza ca un pacient a facut atac de panica, nu exista o procedura foarte clar stabilita, deciziile privind actul medical fiind luate de medicii sositi la interventii.

Comisia de disciplina a solicitat Comitetului Director al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov reducerea cu 10 la suta, timp de doua luni, a salariului medicului de pe prima ambulanta care a intervenit in cazul lui Ioan Gyuri Pascu, intrucat a mers la consultatie doar cu una din cele trei truse medicale obligatorii si nu a luat acordul scris al pacientului ca refuza transportul la spital.