Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, critica, intr-o postare pe Facebook, solicitarile magistratilor, apunand ca si-ar fi dorit ca "Memorandumul privind justitia" sa faca referire si la teme precum salariile magistratilor, efectele discretionare ale legii penale si ridicarea imunitatii. Ministrul aminteste ca ar fi trebuit notat in document faptul ca toata magistratura si grefieri beneficiaza de "chirii sine die (600 euro lunar in Bucuresti, de exemplu)", chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuti in avocatura, fara a se tine cont de venitul din avocatura. "Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scapare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)", continua Pruna, transmitandu-le magistratilor ca "istoria care s-a scris fara voi si pentru voi in 2004 nu se mai poate repeta".

Raluca PrunaFoto: Hotnews
  • Mesjul transmis de Raluca Pruna:

"Cateva cuvinte despre protestele in magistratura. Nu e limba "tehnocrata" cea in care scriu, ci a responsabilitatii, plus a bunului simt (common sense) si a unei expertize in materie pe care nu o impart cu nici un politician vocal de azi.

Memorandumul este in genere o repetitie a unor probleme recurente. De 20 ani incoace: in 2000 eram aproape singura cand ma ocupam de subiect. Ma bucur ca acum avem un numar oarecum decent de magistrati tacuti atunci... Vremuri grele pana in 2004, nu pentru orice...

Salarii nedemne azi? Poate ca da. Daca ne raportam in mod absolut la state membre de top. Irlanda e exemplul preferat. Discutabile salarii sub aspectul raportarii la medici, profesori sau cele mai multe functii de top din aparatul administrativ central. De aproximativ 1 la 6, alaturi de Bielorusia si Rusia (apud CEDO). In Irlanda suntem la 1 la 2.

As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toata magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in Bucuresti, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuti in avocatura - never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scapare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM). Toate acestea sunt posibile pe temeiul fortarii unor legi neriguros redactate. Care nu sunt impecabile, recunosc. Vezi toate guvernele pana la acesta. As mai fi visat ca memorandumul sa vorbeasca despre efectele discretionare ale legii penale - imunitati si ridicarea lor diferita in cazuri similare, pe limba celor necomplicati. Descumpanitor, pentru cetateni...

Am primit sugestii intre timp. De la topul CSM: sa tai chiriile si sa dau salarii mai mari. Nu am acceptat acest troc, care ar scoate cu mana executivului acesta, grandoarea fiscal inconstienta si nesustenabila a predecesorilor, cu mentalitati nealterate de infuzii occidentale la care ne place sa ne raportam. Cand si daca ne convine. As putea discuta taierea chiriilor numai daca CSM se pronunta prin vot covarsitor, exact ca pe aplicarea oug 20 pe lipsa de oportunitate a mentinerii chiriei sine die. La magistrati si grefieri - in cuantum identic. Privilegii date prin lege, nu a guvernului tehnocrat, ci a celor mai mandri ca sunt romani si care - in acest ritm, ii vor lasa pe romani desculti si fara pensii cat de curand.

Ce e de facut? Sunt invitata de CSM vineri 23 sept la o discutie cu magistrati unde voi explica in detaliu care e viziunea sustenabila a MJ. Nepopulista si realista.

In rest inteleg fervoarea candidatilor la CSM, cu atat mai vocali, cu cat sunt lideri de asociatii si candidati la CSM. As mai astepta ca sutele de magistrati care mi-au scris in bilateral sa faca public pasul inainte. Istoria care s-a scris fara voi si pentru voi in 2004 nu se mai poate repeta."