Cel 28 de state ale Uniunii Europene au acceptat marti cererea Bosniei de a deveni tara membra, facand un pas inainte in ceea ce va fi cu certitudine un lung drum la capatul caruia Satajevo spera ca va primi un loc in blocul comunitar, informeaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UE a spus ca Bosnia, care si-a depus cererea in februarie, a facut progrese in privinta reformelor necesare, asa ca i-a acceptat-o.

Comisiei Europene, executivul UE, i se solicita sa pregateasca o evaluare a stadiului de pregatire a Bosniei.

Dupa aceasta evaluare, Bruxellesul va transmite catre Sarajevo ce conditii mai raman de indeplinit pentru a deveni tara membra. Procesul nu are o limita de timp.

La acceptarea cererii, statele UE au cerut Bosniei sa continue “reformele socio-economice si in domeniile legislatiei si administratiei publice”.

De asemenea, solicita Comisiei sa monitorizeze implementarea unei decizii din 2009 a Curtii Europene pentru Drepturile Omului ce solicita Bosniei sa permita minoritatilor etnice, precum cea evreiasca sau roma, sa candideze in alegeri.

Acum, doar bosniacii, sarbii si croatii pot candida, iar problema ramane un obstacol pentru planurile europene ale Bosniei.

Aceasta tara, lovita de probleme economice, a mai incercat sa obtina aprobarea UE, dar tentativa a fost subminata de guvernele ei autonome, infiintate acum 20 de ani pentru a mentine unitatea tarii la sfarsitul unui razboi etnic.

Aducerea tarilor din Balcanii de vest pe o cale apropiata de integrarea europeana este un tel major al UE, care considera ca promiterea statutului de membra este o garantie de pace intr-o regiune inca plina de cicatricile lasate de razboaiele ce au izbucnit dupa colapsul fostei Iugoslavii la inceputul anilor ’90.

Bosnia a depus cererea de a deveni tara membra in februarie, dar autonoma Republica Sarba din cadrul ei a respins conditiile-cheie impuse de Bruxelles, inclusiv extinderea unui acord comercial cu Croatia pentru a fi inclusa toata Uniunea, a carei aprobare a fost amanata.

Presata de Occident, Republica Sarba a cedat in iulie, deschizand calea pentru ca la consiliul ministerial UE de marti sa se ia in considerare solicitarea Bosniei.

Tara, divizata intre regiuni autonome bosniace-croate si sarbe, ramane adanc divizat, o mostenire ce exacerbeaza dificultatile economice ale tarii si neprietenosul climat investitional.